Nông Ðức Mạnh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nông Ðức Mạnh
Vietnamin kommunistisen puolueen puheenjohtaja
22. huhtikuuta 2001 – 19. tammikuuta 2011
Edeltäjä Lê Khả Phiêu
Seuraaja Nguyễn Phú Trọng
Vietnamin parlamentin puhemies
1992 – 2001
Henkilötiedot
Syntynyt11. syyskuuta 1940 (ikä 83)
Tiedot
Puolue Vietnamin kommunistinen puolue

Nông Ðức Mạnh (vietn. Nông Ðức Mạnh, s. 11. syyskuuta 1940) on vietnamilainen poliitikko, joka oli Vietnamin kommunistisen puolueen (Đảng Cộng sản Việt Nam) pääsihteeri ja siten koko maan de facto johtaja vuosina 2001–2011.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nông Ðức Mạnh syntyi Cường Lợin kylässä Bắc Kạnin maakunnassa Vietnamin vuoristoisessa ja maatalousvaltaisessa pohjoisosassa. Hänen virallisen elämäkertansa mukaan hän on tày-kansaan kuuluvan talonpoikaisperheen poika. Raporttien mukaan Vietnamissa kuitenkin yleisesti uskotaan hänen olevan vallankumousjohtaja Hồ Chí Minhin poika,[1] vaikka Mạnh kieltääkin tämän. Joka tapauksessa hän on ensimmäinen Vietnamin johtaja, joka syntyperältään ainakin osin kuuluu johonkin maan lukuisista ja poliittisesti marginaalisista alkuperäiskansoista. Mạnh kävi paikallista koulua ja opiskeli metsänhoitoa. 1960-luvun puolivälin tienoilla hän opiskeli venäjää Hanoin yliopistossa ja opiskeli Leningradin metsätalousinstituutissa 1966–1971.

Vallankumoukseen Mạnh liittyi 1958 ja otettiin koejäseneksi kommunistipuolueeseen 1963 ja virallisesti jäseneksi 10. heinäkuuta 1964. Mạnh työskenteli valtiontilan johdossa ja erilaisissa puolueen asemissa ja metsätalouden tehtävissä. Hänet valittiin keskuskomiteaan maaliskuussa 1989 ja samana vuonna parlamenttiinkin, jossa hän sai kansallisuuksien neuvoston varapuheenjohtajan aseman. Hänestä tuli parlamentin puhemies 1992, jossa tehtävässä hän toimi, kunnes valittiin puolueen pääsihteeriksi 2001.

Mạnh korvasi asemassa Lê Khả Phiêun jota pidettiin tiukkana sosialistina. Mạnh aloitti taistelun korruptiota vastaan ja kiihdytti maan teollistamista. Mạnh kuuluu puolueen 1986 käyttöönotetun Đổi mới -linjan kannattajiin, ja tukee talouden siirtymistä markkinatalouden suuntaan, mutta ehdotonta yhden puolueen valtaa ja kulttuurillisen ja ideologisen kurin säilyttämistä. Yhdysvallat päätti Vietnamin vastaisen kauppasaartonsa jo vuonna 1994 ja vuonna 2002 solmittiin uusi bilateraalinen kauppasopimus.

Pysyvät huhut väittävät, että hän olisi Hồ Chí Minhin poika. Vuonna 2001 hän vastasi toimittajalle "kaikki vietnamilaiset ovat setä Hồn lapsia." Kun häneltä kysyttiin uudelleen tammikuussa 2002, hän kielsi huhut ja lisäsi kaikkien vietnamilaisten pitävän Hồ Chí Minhiä heidän hengellisenä johtajanaan.

Mạnh on vieraillut Intiassa toukokuussa 2002 ja helmikuussa 2003 Kuuban Fidel Castro vieraili Vietnamissa maiden välisen ystävyyden merkkinä. Vietnam tarjosi myös tukensa Irakin Saddam Husseinin hallitukselle kansainvälisen liittouman hyökkäyksen alla maaliskuussa 2003.

Nông Đức Mạnh säilytti asemansa pääsihteerinä 10. puoluekokouksen jälkeen huhtikuussa 2006.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. (ed. Susan Bevan Gall and Timothy L. Gall) Worldmark Encyclopedia of the Nations: World Leaders 2003, Robert W. Compton, Jr., Edith Mirante, sivu 694
  2. 6 Vietnamese Politburo members nominated for party central committee (People's Daily Online)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]