Näyttökuva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvankaappaus suomenkielisen Wikipedian etusivusta.

Näyttökuva (engl. screenshot, käytetään myös nimiä kuvakaappaus, kuvaruutukopio, kuvankaappaus, kuvansieppaus, näytönkaappaus, näytönsieppaus ja näytönkuva) on tietokoneen tallentama kuva tietokoneen näytöltä. Yleensä tällainen digitaalinen kuva on otettu joko käyttöjärjestelmän käyttöliittymän toiminnolla tai tietokoneessa toimivalla ohjelmistolla, mutta kuva voidaan muodostaa myös kameralla tai tietokoneen videosignaalin kaappaavalla laitteella.[1]

Kuvakaappauksia voidaan käyttää tietokoneohjelman esittelemiseen, ongelman havainnollistamiseen tai ylipäänsä aina kun tietokoneen ruutu pitää näyttää muille tai arkistoida.[2]

Kuvankaappaus tehdään Windows-käyttöjärjestelmässä painamalla Prt Scr (tai Scrn/Screen) -painiketta. Tämän jälkeen kuva liitetään kuvankäsittelyohjelmaan.

Mac-tietokoneilla kuvankaappauksen voi tehdä painamalla shift-näppäintä, omenaa ja numero neljää samaan aikaan. Sitten vedetään ruudukko niin isoksi kuin halutaan ja päästetään hiirestä irti. Voit ottaa näyttökuvan myös koko näytöstä pitämällä Komento- ja Vaihto-näppäimiä painettuina ja painamalla 3. Kun painat välilyöntinäppäintä heti Komento-Vaihto-4-yhdistelmän jälkeen, Mac OS X vaihtaa ristikohdistimen tilalle pienen kameran. Kameran avulla voit ottaa näyttökuvan Dockista, koko valikkopalkista, yksittäisestä avoimesta valikosta, työpöydästä tai mistä tahansa avoimesta ikkunasta. Kuva tallentuu työpöydälle.

Yleensä Android-puhelimilla kuvakaappauksen voi ottaa pitämällä virta- ja alempaa äänenvoimakkuusnäppäintä pohjaan parin sekunnin ajan. Joissain Android-puhelimissa voi vaihtaa asetuksia siten, että näyttökuvan voi ottaa vetämällä kolmella sormella näytön ylhäältä alaspäin.

iPhone-puhelimilla voidaan ottaa näyttökuva painamalla laitteen ylä- tai sivupainiketta pohjaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. What is a screenshot? Welcome to the TechSmith Blog. 10.5.2016. Viitattu 24.7.2019. (englanniksi)
  2. How to Take a Screenshot on Any Windows, Mac, Android, or iOS Device Lifewire. Viitattu 24.7.2019. (englanniksi)
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.