Nälkäpeli – Vihan liekit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvaa, kirjasta katso Vihan liekit.
Nälkäpeli – Vihan liekit
The Hunger Games: Catching Fire
Ohjaaja Francis Lawrence
Käsikirjoittaja Simon Beufoy
Michael Arndt
Perustuu Suzanne Collinsin romaaniin Vihan liekit
Tuottaja Nina Jacobson
Jon Kilik
Säveltäjä James Newton Howard
Kuvaaja Jo Willems
Leikkaaja Alan Edward Bell
Lavastaja Philip Messina
Pääosat Jennifer Lawrence
Josh Hutcherson
Liam Hemsworth
Woody Harrelson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lionsgate
Levittäjä Fórum Hungary
Netflix
Xfinity Streampix
Ensi-ilta Suomi 20. marraskuuta 2013
Yhdysvallat 22. marraskuuta 2013
Kesto 146 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 140 000 000 dollaria
Tuotto 863 070 723 dollaria[1]
Edeltäjä Nälkäpeli
Seuraaja Nälkäpeli – Matkijanärhi, osa 1
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Nälkäpeli – Vihan liekit (engl. The Hunger Games: Catching Fire) on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut tieteis-/seikkailuelokuva, joka perustuu Suzanne Collinsin samannimiseen romaaniin vuodelta 2009. Vihan liekit on Nälkäpeli-elokuvasarjan toinen osa ja elokuvan Nälkäpeli jatko-osa. Elokuvan on ohjannut Francis Lawrence ja sen ovat käsikirjoittaneet Simon Beaufoy ja Michael Arndt. Oscar-palkittu Jennifer Lawrence näyttelee jälleen pääosaa Katniss Everdeeniä. Muihin rooleihin palaavat Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Lenny Kravitz, Elizabeth Banks, Stanley Tucci, Donald Sutherland, Toby Jones ja Willow Shields.

Uusina näyttelijoinä Nälkäpeli-sarjassa nähdään muun muassa Philip Seymour Hoffman, Sam Claflin, Jena Malone, Lynn Cohen, Meta Golding, Amanda Plummer ja Jeffrey Wright.

Elokuvan ensi-ilta oli Suomessa 20. marraskuuta 2013 ja Yhdysvalloissa 22. marraskuuta 2013.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitettuaan 74. Nälkäpelin Katniss Everdeen (es. Jennifer Lawrence) ja Peeta Mellark (es. Josh Hutcherson) palaavat kotiin 12. vyöhykkeelle. Samana päivänä, kun Katniss ja Peeta aloittavat voittajakiertueen, presidentti Coriolanus Snow (es. Donald Sutherland) vierailee Katnissin luona. Hän kertoo Katnissin marjatempun Nälkäpelissä lietsoneen vallankumoukseen vyöhykkeillä. Hän käskee Katnissin esittää rakastunutta paria Peetan kanssa, jotta se selittäisi heidän tekoaan Nälkäpelissä. Katnissin täytyy vakuuttaa Panemin kansa ja myös Snow itse, tai Katnissin perheelle kävisi huonosti.

Voittajakiertueen ensimmäinen pysähdys on Ruen entisellä kotivyöhykkeellä 11 - tytön, jota Katniss yritti suojella pelissä. Katnissin ja Peetan pidettyä heille suunnitellun puheen sijaan henkilökohtaisen puheen vyöhykkeen tribuuteille, mies yleisössä viheltää Katnissin ja Ruen sävelmän ja tekee kolmen sormen käsimerkin, joka kuvastaa toivoa ja rakkautta. Yleisö seuraa miehen esimerkkiä, kunnes rauhanvartijat ampuvat miehen kuoliaaksi, järkyttäen Katnissiä. Heidän mentorinsa Haymitch Abernathy (es. Woody Harrelson) kertoo Katnissille ja Peetalle, että heidän on jatkettava parisuhteensa esittämistä koko lopun elämänsä. Katniss ehdottaa julkista kihlausta Peetan kanssa, jota juhlitaankin Snown kotona Capitolissa myöhemmin.

Palattuaan kotiin Katniss varoittaa ystäväänsä Gale Hawthornea (es. Liam Hemsworth) Snown uhkauksesta tappaa heidän molempien perheet. Rauhanvartijat saapuvat vyöhykkeelle 12 ja Galea ruoskitaan julkisesti tämän hyökättyä päärauhanvartijan kimppuun. Snow julkistaa tiedon, että Nälkäpelin aiempien voittajien täytyy kilpailla toisiaan vastaan seuraavassa Nälkäpelissä neljännesjuhlan kunniaksi. Tribuuttien valintatilaisuudessa Effie Trinket (es. Elizabeth Banks) arpoo Katnissin vyöhykkeen 12 naistribuutiksi, vaikka muita naiskandidaatteja ei ole. Haymitch arvotaan miestribuutiksi, mutta Peeta ilmoittautuu vapaaehtoiseksi hänen tilalleen. Katniss ja Peeta lähetetään samantien junalle, eikä heille suoda tilaisuutta jättää jäähyväisiä perheilleen.

Peliä edeltävässä Caesar Flickermanin (es. Stanley Tucci) haastattelussa Katniss on pukeutunut Cinnan (es. Lenny Kravitz) suunnittelemaan hääpukuun, jota olisi pitänyt yllään hääpäivänään. Kun hän pyörähtää esitellessään pukua yleisölle, puku syttyy tuleen ja muuttuu kuvastamaan Matkijanärheä. Kun on Peetan vuoro mennä haastatteluun, hän valehtelee vauvasta joka on aluillaan Katnissin vatsassa. Katsojat vaativat pelin peruuttamista, jota ei kuitenkaan tehdä. Rangaistukseksi kohua aiheuttaneesta teostaan Cinna hakataan Katnissin silmien edessä juuri ennen Katnissin menoaa areenalle. Hetkeä myöhemmin peli alkaa ja Katniss liittoutuu vyöhykkeen 4 tribuuttien Finnick Odairin (es. Sam Claflin) ja vanhemman naisen, Magsin (es. Lynn Cohen), kanssa. Peeta osuu sähköaitaan ja hänen sydämensä pysähtyy, mutta Finnick elvyttää hänet. Mags uhraa itsensä tappavaan myrkkysumuun, jotta Finnick voi pelastaa Peetan itsensä sijaan. He lepäävät metsässä, kunnes murhanhimoiset apinat hyökkäävät heidän kimppuunsa. Peeta pelastuu jälleen, kun vyöhykkeen 6 naistribuutti, huumeaddikti, uhraa itsensä pelastaakseen Peetan. He pakenevat rannalle, jossa he tapaavat vyöhykkeen 3 tribuutit Wiressin (es. Amanda Plummer) ja Beeteen (es. Jeffrey Wright) sekä vyöhykkeen 7 Johanna Masonin (es. Jena Malone). Wiress huomaa areenan olevan suunniteltu kelloksi. Jokaisen tunnin kohdalla jotakin tapahtuu suunnitellussa osassa areenaa. Wiressin kuoleman jälkeen, Beetee ehdottaa kahden jäljellä olevan tribuutin varalle sähköiskua vaijerin avulla, joka olisi sidottuna puuhun, johon iskee salama joka päivä ja yö tasan kello 12. Johanna ja Katniss vievät vaijerin rantaveteen samalla kun Finnick ja Peeta vartioivat Beeteeta hänen sitoessa vaijeria puuhun. Kun vaijeri katkeaa, Johanna hyökkää Katnissin kimppuun. Katniss yrittää löytää Peetan puun luota, tuloksetta. Hän kiinnittää jäljellä olevan vaijerin nuoleensa ja ampuu sen kohti salamaa tuhoten näin areenan ja aiheuttaen sähkökatkoksen.

Katniss herää ilma-aluksessa tajuttoman Beeteen vierestä. Saapuessaan ohjaamoon hän löytää Haymitchin, Finnickin ja Plutarch Heavensbeen (Philip Seymour Hoffman), uuden pelinsuunnitelijan, jotka paljastuvat vallankumouksellisiksi Snowta vastaan. Katniss kuulee heidän olevan matkalla vyöhykkeelle 13 ja että Peeta ja Johanna on napattu Capitoliin. Katniss yrittää hyökätä Haymitchin kimppuun, koska tämä ei pitänyt lupaustaan pelastaa Peeta. Plutarch nukuttaa Katnissin, joka herää päiviä myöhemmin Gale vierellään, kuullen Katnissin perheen olevan turvassa, mutta vyöhykkeen 12 tuhoutuneen.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jennifer Lawrence  Katniss Everdeen  
 Josh Hutcherson  Peeta Mellark  
 Liam Hemsworth  Gale Hawthorne  
 Woody Harrelson  Haymitch Abernathy  
 Elizabeth Banks  Effie Trinket  
 Lenny Kravitz  Cinna  
 Philip Seymour Hoffman  Plutarch Heavensbee  
 Jeffrey Wright  Beetee  
 Stanley Tucci  Caesar Flickerman  
 Donald Sutherland  President Snow  
 Toby Jones  Claudius Templesmith  
 Sam Claflin  Finnick Odair  
 Jena Malone  Johanna Mason  
 Lynn Cohen  Mags  
 Amanda Plummer  Wiress  
 Meta Golding  Enobaria  
 Bruno Gunn  Brutus  
 Alan Ritchson  Gloss  
 Stephanie Leigh Schlund  Cashmere  
 E. Roger Mitchell  Chaff  
 Maria Howell  Seeder  
 Elena Sanchez  Cecelia  
 Bobby Jordan  Blight  
 John Casino  Woof  
 Willow Shields  Primrose Everdeen  
 Paula Malcomson  Mrs. Everdeen  
 Patrick St. Esprit  Romulus Thread  
 Stef Dawson  Annie Cresta  
 Jack Quaid  Marvel  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vihan liekkien kuvaukset alkoivat 10. syyskuuta 2012 Atlantassa, Georgiassa ja sen jälkeen Havaijilla.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen osan säveltänyt James Newton Howard sävelsi myös Vihan liekkien musiikin. Elokuvan ääniraidalla on muun muassa Coldplayn elokuvaa varta vasten tehty kappale ”Atlas” ja Christina Aguileran kappale ”We Remain”.[2]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vihan liekit sai ensi-iltansa Brasiliassa 15. marraskuuta 2013 ja se tuotti avauspäivänään 2,4 miljoonaa dollaria, kolmesti enemmän kuin Nälkäpeli-elokuvasarjan ensimmäinen osa.[3]

Yhdysvalloissa elokuva tuotti ensimmäisenä päivänään yli 70,5 miljoonaa dollaria ollen näin kaikkien aikojen seitsemänneksi paras yhden päivän tuotto ja avaus.[4] Ensi-iltaviikonloppunaan Vihan liekit tuotti Yhdysvalloissa 161,1 miljoonaa dollaria rikkoen näin marraskuun parhaan viikonlopun tuoton ennätyksen ja kaikkien aikojen parhaan 2D-elokuvan avauksen.[5][6] Maailmanlaajuisesti elokuva tuotti yli 860 miljoonaa dollaria helmikuuhun 2014 mennessä.[1]

Suomessa elokuvan näki ensimmäisen viiden päivän aikana 88 721 katsojaa, joka oli vuoden 2013 paras avausviikonlopun tulos[7] Elokuva on ollut kolme viikkoa Suomen katsotuin ja 8. joulukuuta mennessä elokuvan oli nähnyt 167 528 katsojaa.[8]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotten Tomatoes -sivuston mukaan kriitikoiden arvosteluista 89 % oli positiivisia perustuen 227 arvosteluun.[9] Helsingin Sanomien Anne Möttölä antoi elokuvalle neljä tähteä ja sanoi arvostelussaan elokuvan olevan vähintään yhtä hyvä kuin trilogian sykähdyttävä avausosa.[10]


Dome
Tatu Junni
3/5 tähteä [11]
Episodi
Jouni Vikman
3/5 tähteä [12]
Filmitähti
Päivi Laajalahti
4/5 tähteä [13]
Film-O-Holic
Emmi Koivumäki
2/5 tähteä [14]
Helsingin Sanomat
Anne Möttölä
4/5 tähteä [15]
Iltalehti
Tuomas Riskala
4/5 tähteä [16]
Ilta-Sanomat
Taneli Topelius
3/5 tähteä [17]
MTV3
Outi Heiskanen
4/5 tähteä [18]
V2
Jari Tapani Peltonen
3/5 tähteä [19]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nälkäpeli – Vihan liekit Box Office Mojo. Viitattu 19.11.2013. (englanniksi)
  2. The Hunger Games: Catching Fire (Original Motion Picture Soundtrack) [Deluxe Edition] iTunes. Viitattu 19.11.2013. (englanniksi)
  3. Box Office Mojo: CatchingFire debuted to $2.4 million in Brazil yesterday. Twitter. Viitattu 19.11.2013. (englanniksi)
  4. Box Office Mojo: Forecast: 'Hunger Games' Sequel to Set Record Books on 'Fire' Box Office Mojo. Viitattu 25.11.2013. (englanniksi)
  5. Box Office Mojo: Weekend Report: 'Catching Fire' Burns Bright, Sets November Record Box Office Mojo. Viitattu 25.11.2013. (englanniksi)
  6. Smith, Grady: Box office report: 'The Hunger Games: Catching Fire' breaks November record with $161.1 million debut 24.11.2013. Entertainment Weekly. Viitattu 25.11.2013. (englanniksi)
  7. Nälkäpeli – Vihan liekit oli viikonlopun katsotuin elokuva 25.11.2013. Helsingin Sanomat. Viitattu 25.11.2013. (suomeksi)
  8. Jennifer Lawrence porskuttaa menemään 9.12.2013. dome.fi. Viitattu 9.12.2013. (suomeksi)
  9. Nälkäpeli – Vihan liekit Rotten Tomatoes. Viitattu 19.11.2013. (englanniksi)
  10. Möttölä, Anne: Kaikki on suurempaa Nälkäpelin kakkososassa 20.11.2013. Helsingin Sanomat. Viitattu 25.11.2013. (suomeksi)
  11. Junni, Tatu: Nälkäpeli – Vihan liekit 19.11.2013. Dome.fi. Viitattu 6.1.2014. (suomeksi)
  12. Vikman, Jouni: Nälkäpeli – Vihan liekit 19.11.2013. Episodi. Viitattu 6.1.2014. (suomeksi)
  13. Laajalahti, Päivi: Nälkäpeli – Vihan liekit 19.11.2013. Filmitähti. Arkistoitu 6.1.2014. Viitattu 6.1.2014. (suomeksi)
  14. Koivumäki, Emmi: Nälkäpeli – Vihan liekit 19.11.2013. Film-O-Holic. Viitattu 6.1.2014. (suomeksi)
  15. Anne Möttölä: Elokuva-arvio: Kaikki on suurempaa Nälkäpelin kakkososassa 20.11.2013. Helsingin Sanomat. Arkistoitu 6.1.2014. Viitattu 6.1.2014. (suomeksi)
  16. Riskala, Tuomas: Nälkäpeli – Vihan liekit 19.11.2013. Iltalehti. Viitattu 6.1.2014. (suomeksi)
  17. Topelius, Taneli: Nälkäpeli – Vihan liekit - lue IS:n arvio elokuvasta 20.11.2013. Ilta-Sanomat. Arkistoitu 6.1.2014. Viitattu 6.1.2014. (suomeksi)
  18. Heiskanen, Outi: Nälkäpeli – Vihan liekit 22.11.2013. MTV3. Arkistoitu 6.1.2014. Viitattu 6.1.2014. (suomeksi)
  19. Peltonen, Tapani Jari: Nälkäpeli – Vihan liekit 21.11.2013. V2.fi. Viitattu 6.1.2014. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]