Myrkky (lehti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Myrkky oli suomalainen, suomenkielinen, Egmontin kustantama sarjakuvalehti, [1] jossa julkaistiin lähinnä seksi-, alapää-, vessa- ja eriteaiheista huumoria. Myrkky oli alun perin Suomeen tuotu versio jo lakkautetusta norjalaisesta Pyton-lehdestä ja alansa ainoa suomalainen säännöllisesti ilmestyvä sarjakuvalehti.

Myrkyn vakiohahmoja olivat muun muassa Adolf, Deep Shit Junkies, Firkin ja Rocky, Hyttytytöt, Myyntimies Mynttinen, Niilo ja Ursula, Pera Pervo, Palle Runqvist sekä Rhesus Minus. Lisäksi Myrkyssä esiintyi Pornostarat, Underworld ja Namusetä, sekä satunnaisia muita rivoja sarjakuvahahmoja.

Myrkyssä oli lisäksi tekstipalstoina Pierupostia, jossa on lukijakirjeitä, sekä Myrkky-uutisia, jossa julkaistiin kaikenlaisia enemmän ja vähemmän tosia juttuja, jotka ovat hauskoja groteskiudessaan. "Myyntimies Mynttinen kertoo vitsejä" -palstalla oli päällekkäin kolme kuvaa myyntimies Mynttisestä ja niihin viittaavat vitsin sisältävät puhekuplat. Ylimmässä kuvassa myyntimies Mynttinen kaivoi nenää, keskimmäisessä asetti räkää kielelleen ja alimmassa virtsasi. Vakiopalstana oli myös "Kai näillekin joku nauraa", jossa oli yksittäisiä piirroksia, joihin oli sisällytetty jokin epäsuora huumorijuttu.

Ehkä tunnetuin Myrkyssä esiintyvien sarjakuvien piirtäjä on englantilainen Hunt Emerson. Suuri osa sarjoista oli kuitenkin viime vuosina suomalaisten piirtäjien kynästä lähtöisin. Kotimaisia vakiotaiteilijoita olivat Santtu Liima, Armas Salakka ja Samuli "Samson" Lintula.

Myrkky oli merkittävä huumorilehti 90-luvun sarjakuvia lukevalle nuorisolle. Myrkyn säännöllinen ilmestyminen on päättynyt 5.11.2008.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kansalliskirjasto: Myrkky Kansallisbibliografia. Viitattu 31.7.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]