Mweru Wantipan kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mweru Wantipan kansallispuisto
Sijainti
Pinta-ala
3 134 km2
Hallinto
Tyyppi
Kartta
Satelliittikuva kansallispuiston lähialueilta: Mwerujärvi vasemmalla, Mweru Wantipa keskellä ja Tanganjikajärven eteläpää oikealla

Mweru Wantipan kansallispuisto on Sambian pohjoisosissa sijaitseva kansallispuisto. Se sijaitsee Mwerujärven ja Tanganjikajärven välisellä alueella ulottuen Pohjoiseen maakuntaan kuuluvaan Kaputan sekä Luapulan maakuntaan kuuluvaan Nchelengen piireihin. Kansallispuiston pinta-ala on 3134 km2 ja alueeseen kuuluu Mweru Wantipa -järvi, jonka mukaan kansallispuisto on saanut nimensä. Kansallispuisto sijaitsee 900–1425 metrin korkeudella merenpinnasta ja alueen vuotuinen sademäärä on 1050–1150 mm.

Mweru Wantipan kansallispuisto käsittää järvenrantakasvillisuutta, itigitiheikköjä sekä metsäalueita. Alueen vesistöjen vedenpinnan korkeus vaihtelee ja sen myötä alue on ajoittain ruohostomaata, vetistä suota tai laaja matala järvi. Padon myötä osa alueesta on nykyisin pysyvästi veden peitossa. Mweru Wantipa -järvi ja sen ympäristöt ovat 900–1000 metriä merenpinnan yläpuolella. Itigitiheiköt ovat alueen hallitseva kasvillisuustyyppi, jonka tavallisia kasveja ovat muun muassa hernekasveihin kuuluvat Bussea massaiensis subsp. floribunda ja Pseudoprosopis fischeri sekä Connaraceae-heimoon kuuluva Burttia prunoides. Länteen päin mentäessä maasto kohoaa ja miombo- sekä dambos-tyyppiset pensastomaat yleistyvät. Maasto muuttuu mäkisemmäksi ja nousee paikoin noin 1400 metriin merenpinnan yläpuolelle. Metsien, savannien ja itigitiheikköjen mosaiikissa kasvaa useita hyvin rajatulla alueella kasvavia puita, muun muassa strofantteihin kuuluva Strophanthus eminii sekä vielä tieteelle kuvaamattomia, bignoniakasveihin kuuluvia Stereospermum-suvun lajeja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]