Mustolan sulku

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustolan sulku etelästä.
Saimaan kanavaa Mustolan sulusta pohjoiseen. Edessä Mälkiän sulku, oikealla kanavan vanha linjaus ja museoitu Pien-Mustolan sulku.

Mustola on Saimaan kanavan sulku Lappeenrannassa. Sen putouskorkeus on 7,3 metriä.[1] Sulun liikkuvat pollarit ovat sulun länsipuolella.[2] Mustola on keskimmäinen kanavan kolmesta Suomen puolella sijaitsevasta sulusta. Pohjoisessa lähimpänä Saimaata on Mälkiä ja etelässä Soskua. Sulun kohdalla kanavan molemmin puolin on samanniminen kaupunginosa.[3]

Nykyinen sulku on kolmas tällä paikalla sijainnut sulku. Alkuperäinen Suur-Mustolan sulku rakennettiin vuonna 1856 osana niin sanottua ensimmäistä Saimaan kanavaa. Kanavaan kuului myös nykyisin museoitu Pien-Mustolan sulku, joka sijaitsee pohjoisempana lähellä nykyistä Mälkiän sulkua. Vuonna 1933 kanavan toisen rakentamisen yhteydessä rakennettiin uusi Mustolan sulku ja vuonna 1968 kolmannen rakentamisen yhteydessä nykyinen Mustolan sulku.

Noin kilometri alavirtaan Mustolan sulusta on Mustolan rahtisatama ja vapaa-alue.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. WSOY Iso tietosanakirja 6, s. 296, WSOY 1997 ISBN 951-0-20163-4
  2. Saimaan kanavan veneliikenneohjeet Liikenne- ja viestintäministeriö. Viitattu 26.5.2014.
  3. a b Lappeenrannan karttapalvelu Lappeenrannan kaupunki. Viitattu 26.5.2014.
  4. Mustolan rahtisatama EU:n ja Venäjän rajalla Port of Lappeenranta. Viitattu 26.5.2014.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.