Mustataustainen omakuva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustataustainen omakuva
Heleneself.jpg
Nimi Mustataustainen omakuva
Tekijä Helene Schjerfbeck
Valmistumisvuosi
Taiteenlaji Omakuva
Teostyyppi Maalaus (en)
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 45,50 cm
Leveys 36,00 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneumin taidemuseo

Mustataustainen omakuva on suomalaisen taiteilijan Helene Schjerfbeckin (1862–1946) öljyvärein kankaalle maalaama teos vuodelta 1915. Tämän työn, kooltaan 45,5×36 cm, Suomen Taideyhdistys tilasi edellisenä vuonna Schjerfbeckiltä ja se ostettiin vuonna 1915. Se kuuluu Ateneumin taidemuseon Hallonbladin kokoelmiin.

Helene Schjerfbeck maalasi Mustataustainen omakuva -maalauksen modernistisella tyylillä intensiivisesti, yksinkertaisesti. Hän punnitsi sekä haki siihen lisätehoa näkyvistä siveltimenjäljistä. Schjerfbeck kirjoitti nimensä näkyviin maalauksen taustalle tavalla, joka pohjaa renessanssiajan muotokuviin.

Muotokuvassa voidaan nähdä myös pysty leuka, punaiset läikät poskilla, sieraimissa ja korvilla, keimaileva hiuskiehkura, avoimet silmät, päättäväinen suu sekä punainen purkki siveltimineen. Ne kaikki kuvaavat elämää ja maalausintoa.

Maalauksen historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustataustainen omakuva on tilaustyö. Suomen Taideyhdistys tilasi sen ja yhdeksän muun taiteilijan omakuvat johtokuntansa seinälle edellisenä vuonna. Schjerfbeck oli joukon ainoa nainen.

Helene Schjerfbeck maalasi elämänsä aikana noin neljäkymmentä omaakuvaa. Hänet tunnetaankin kansainvälisesti etenkin niistä. Mustataustaisessa omakuvassa olevasta nimikirjoituksesta taiteilija itse kirjoitti ystävälleen sen muistuttavan hautakirjoitusta. Hän valmisti kuvasta myös vesiväriversion.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leena Ahtola-Moorhouse: Helene Schjerfbeck: Mustataustainen omakuva. Teoksessa Ateneum-opas. Toim. Timo Huusko, 2007, s. 40.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Teos Suomen Kansallisgallerian sivuilla: Kokoelmat: Mustataustainen omakuva. [1]