Mustan oriin paluu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustan oriin paluu
The Black Stallion Returns
Ohjaaja Robert Dalva
Käsikirjoittaja
Perustuu Walter Farleyn romaaniin
Tuottaja Francis Ford Coppola
Säveltäjä Georges Delerue
Kuvaaja Carlo Di Palma
Leikkaaja Paul Hirsch
Pääosat Kelly Reno
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö American Zoetrope
Levittäjä Metro-Goldwyn-Mayer
Netflix
Kesto 104 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Edeltäjä Musta ori (1979)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Mustan oriin paluu (The Black Stallion Returns) on Francis Ford Coppolan tuottama ja Robert Dalvan ohjaama yhdysvaltalainen nuorten seikkailuelokuva vuodelta 1983. Se on jatko-osa vuoden 1979 elokuvalle Musta ori. Pääosaa, arabioriinsa kanssa laukkakilpailuissa menestyvää poikaa näyttelee tässäkin Kelly Reno, nyt teini-ikään varttuneena. Myös hänen äitinsä roolissa on edelleen Teri Garr. Tämäkin elokuva perustuu Walter Farleyn romaanisarjaan Musta orhi, jonka pohjalta käsikirjoituksen ovat laatineet Jerome Kass ja Richard Kletter.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvasarjan ykkösosassa nuori Alec Ramsay pelastautui haaksirikossa autiolle saarelle yhdessä samalla laivalla matkustaneen mustan arabioriin kanssa. Poika kesytti hevosen, ja molemmat pääsivät saarelta pojan kotimaahan Yhdysvaltoihin, jossa kumppanuksista koulutettiin menestyvä laukkakilparatsukko. Tässä jatko-osassa kuvaan ilmestyy arabisheikki, joka väittää pojan varastaneen hänen hevosensa laivalta. Hän sieppaa apureineen hevosen Yhdysvalloista ja kuljetuttaa sen Pohjois-Afrikkaan hyötyäkseen siitä kilpahevosena. Teiniksi varttunut Alec Ramsay lähtee Marokkoon jäljittämään hevosta.[1][2][3]

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Kelly Reno  Alec Ramsay  
 Vincent Spano  Raj  
 Allen Goorwitz  Kurr  
 Teri Garr  Alecin äiti  
 Woody Strode  Meslar  
 Hoyt Axton  kertojaääni  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustan oriin paluu sai valtaosin pettyneitä arvioita verrattuna kehuttuun edeltäjäänsä. Elokuvakriitikko Roger Ebert, joka valitsi Mustan oriin vuoden 1980 parhaaksi elokuvaksi, oli yksi pettyneistä vaikka kehui Renon roolisuoritusta ja komeaa kuvausta ja antoi jatko-osalle kuitenkin kaksi ja puoli tähteä neljästä.[3] Suomessa Video-oppaan Roope Lehtinen antoi sille vain yhden tähden viidestä ja valitteli, ettei jatko-osa yllä edeltäjänsä hehkuun vaikka ohjaajana on ykkösosan taitavasti leikannut Robert Dalva.[1] Sen sijaan Helsingin Sanomien Helena Ylänen piti Mustan orin paluuta virkistävänä seikkailuna, jonka yhdeksi perusteemaksi kohoaa kysymys sivistyksen ja luonnontilan välisestä ristiriidasta[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Video-opas 95, WSOY 1995.
  2. a b Ylänen, Helena: Virkistävä seikkailu. Helsingin Sanomat, 18.2.1984, s. 18. Näköislehti (maksullinen).
  3. a b Ebert, Roger: The Black Stallion Returns rogerebert.com. 29.3.1983. Viitattu 15.2.2023.