Mustadelfiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustadelfiini
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Valaat Cetacea
Alalahko: Hammasvalaat Odontoceti
Heimo: Delfiinit Delphinidae
Suku: Valkokuvedelfiinit Lagenorhynchus
Laji: obscurus
Kaksiosainen nimi

Lagenorhynchus obscurus
(Gray, 1828)

Mustadelfiinin levinneisyys
Mustadelfiinin levinneisyys
Katso myös

  Mustadelfiini Wikispeciesissä
  Mustadelfiini Commonsissa

Mustadelfiini eli harmaakuvedelfiini (Lagenorhynchus obscurus) on delfiinilaji, jota tavataan eteläisen pallonpuoliskon rannikkovesillä. Aiemmin sitä pidettiin geneettisesti samana kuin juovadelfiiniä, mutta nykyisen tieteellisen konsensuksen mukaan ne ovat eri lajeja. Sen pääasiallista ravintoa ovat kalmarit ja eri kalat. Mustadelfiinin uhanalaisuudesta ei ole saatu tietoa mutta niitä on usein joutunut nuottiin.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustadelfiinin erottaa juovadelfiinistä sen selkäevän alapuolella olevan piikkimäisen kuvion ansiosta.

Mustadelfiini on keskikokoinen tai pieni muihin delfiineihin verrattuna. Eri alueiden yksilöillä on kuitenkin havaittu merkittäviä kokoeroja. Suurimmt yksilöt löytyvät Perun rannikolta, missä ne ovat jopa 210 cm pituisia ja 100 kg painoisia. Uudessa-Seelannissa asustavat pienimmät yksilöt; siellä niillä on mittaa 165–178 cm ja painoa 69–85 kg. Urokset ovat naaraita hivenen kookkaampia. Muita sukupuolten välisiä eroja ei juurikaan ole, vaikkakin urosten selkäevä on kaarevampi ja niiden rakenne on laajempi.

Väritys on selkäpuolella tummanharmaa tai musta ja selkäevä kaksivärinen; etureuna on saman värinen kuin selkä mutta takareuna on selvästi vaaleampi. Pään sivusta, silmien edestä johtaa pitkä vaaleanharmaa laikku mustaan tai tummanharmaaseen kuonoon. Kurkku ja vatsa ovat valkoiset, ja nokka ja alaleuka tummanharmaat tai mustat. Mustadelfiini on sivusta harmahtavan valkoinen. Selkäevän alapuolella on valkoisen keskellä musta piikkimäinen kuvio. Kuono on delfiineille epäominaisen lyhyt.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustadelfiiniä esiintyy Etelä-Amerikan keski- ja eteläosissa, Afrikan lounaisrannikolla, Uuden-Seelannin ympäristössä sekä muun muassa Tristan da Cunhan, Prinssi Edwardin saarten ja Amsterdamsaaren vesillä. Australian etelärannikolla se on todennäköisesti kausittainen.[1]

Käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parhaiten mustadelfiinit viihtyvät viileillä vesillä ja kylmillä virtauksilla. Ne voivat liikkua pitkiä matkoja (noin 780 km) mutta niillä ei ole määritelty kausiluonteisia vaelluksia. Uudessa-Seelannissa niiden on havaittu kommunikoivan tavallisten delfiinien (Delphinus) kanssa.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustadelfiinit saalistavat monenlaisia kaloja ja kalmareita. Tavallisimpia lajeja ovat sardellit, lyhtykalat, härkäsimppu, kummeliturska, hoki, sardiinit, piikkimakrilli ja punaturska. Ne hyökkäävät koordinoidusti laumoissa ja ne voivat muuttaa strategioitaan ympäristön mukaan. Yleensä ne saalistavat pinnan läheisyydessä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Encyclopedia of Marine Mammals. Perrin, W. F., Wursig, B and J. G.M. Thewissen., editors. (2008) Academic Press; 2nd edition, ISBN 012373553X
  • The Dusky Dolphin: Master Acrobat off Different Shores. Würsig, B., and Würsig, M., editors. (2010) Academic Press. ISBN 0123737230.
  • Whales, Dolphins and. Porpoises, K. S, Norris. editor, (1977) University of California Press. ISBN 0520032837
  • Sensory Abilities of Cetaceans. Thomas, J.; Kastelein, R., editors. (1990) Plenum Press. ISBN 0306436957.
  • Cetacean Societies. Mann, J., editor. (2000) University of Chicago Press, ISBN 0226503410.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Alafaro-Shiguieto, J., Crespo, E., Elwen, S., Lundquist, D. & Mangel, J: Lagenorhynchus obscurus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 24.3.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]