Musta Maija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee korttipeliä. Puhekielessä Mustalla maijalla tarkoitetaan suomalaista poliisiautoa.
Musta Maija
Musta Maija on patarouva
Musta Maija on patarouva
Korttimäärä 52
Pelaajamäärä 3-5
Korttien järjestys suurimmasta pienimpään A-K-Q-J-10-9-8-7-6-5-4-3-2

Musta Maija -pelissä tavallisia pelikortteja jaetaan viisi kullekin pelaajalle yksi kerrallaan. Musta Maija on patarouva.

Kun kortit on jaettu, jakajan vasemmalla puolella oleva aloittaa pelin lyömällä seuraavalle yhdestä viiteen samaa maata olevia kortteja tämän eteen pelipöydällä. Tämän jälkeen jakaja nostaa seuraavan kortin pakasta valitakseen valtin. Jos kortti on pata, se laitetaan keskelle pakkaa, ja valitaan uusi kortti joka asetetaan pöydälle arvopuoli ylöspäin poikittain pakan alimmaiseksi kortiksi. (Aloittajan kannattaa lyödä pataa sillä pata ei voi olla valtti).

Tämän jälkeen peli etenee niin, että se jolle kortit eteen lyötiin, joko nostaa ne (varsinkin jos ne olivat valtteja), tai yrittää kaataa ne isomman pistemäärän omaavalla samaa maata olevalla kortilla tai (isommalla) valttikortilla.

Jos pelaaja pystyy kaatamaan kaikki hänelle eteen lyödyt kortit, hän pääsee nostamaan pakasta kortteihinsa täydennystä niin, että hänellä on kortteja kädessään taas viisi. Sen jälkeen peli jatkuu niin, että hän lyö valitsemiaan kortteja taas seuraavalle. Jos hän ei pystynyt kaatamaan kaikkia, hän joutuu nostamaan kortit, ja seuraava pelaaja pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä.

Jos pelaajalla on vaikka pelkästään valteja niin hän voi ottaa pakasta kortin ja antaa sen. Eteen lyötyjen korttien on oltava samaa maata ja niitä on oltava korkeintaan viisi, muuten seuraava pelaaja voi valita eteen lyödyistä korteista haluamansa kortit ja vastata vain niihin.

Musta Maija on erikoiskortti. Sillä ei pysty kaatamaan muita kortteja, eikä sitä pysty kaatamaan.

Pakan loputtua pelaajille saa lyödä vaan niin monta korttia kuin heillä on kädessään.

Se, jolle pelin päättyessä jää Musta Maija, on hävinnyt.

Erikoissääntöjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voidaan sopia että kortteja seuraavalle pelaajalle eteen lyönyt voi lyödä lisää kortteja täydennettyään kädessään olevaa korttipakkaa, mikäli seuraava pelaaja ei ole estänyt sitä lyömällä kämmentä saamiensa korttien päälle. Kortteja saa tällöinkin lyödä eteen kuitenkin korkeintaan viiteen saakka.

Samalla voidaan sopia, että kortteja seuraavalle pelaajalle eteen lyönyt saa korjata lyöntiään nostamalla kortteja takaisin omaan käteensä (esimerkiksi tehtyään virhelyönnin useammalla maalla tai liian monella kortilla), mikäli seuraava pelaaja ei ole estänyt sitä lyömällä kämmentä saamiensa korttien päälle.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]