Pekka-pelikortit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pekka-pelikortit
Pekka cards.jpg
Muut nimet Musta Pekka, Old Maid
Pelaajamäärä 2+

Pekka-pelikortit oli suomalainen versio englantilaisesta Old Maid -korttipelistä. Pelin suomalainen alkuperäinen nimi oli Musta Pekka, mutta nimi muutettiin sittemmin "Pekaksi" tai "Pekka-pelikorteiksi". Korttipelin julkaisija oli Peliko. Kortit piirsi 1930-luvun lopulla Bo Bjurström (1916–1993).[1]

Pelissä pelaajien on tarkoitus kerätä mahdollisimman paljon perheitä. Perheet ovat nelihenkisiä: isä, äiti, poika ja tytär. Pelaajien on tarkoitus välttää Pekka-korttia. Joka saa Pekan, voi laittaa sen kiertoon toisen nostaessa pelaajalta korttia, tai pitää kortin itsellään myöhempää taktikointia varten. Se, joka pitää viimeisenä hallussaan Pekka-korttia, häviää pelin ja joutuu "Pekaksi", kun taas eniten perheitä koonnut pelaaja voittaa.

Suomalainen korttipeli on julkaistu englannin ja suomen lisäksi muun muassa ruotsiksi, ranskaksi ja saksaksi. Siitä on tehty lisäksi useita muunnelmia.

Peliä voidaan pelata myös normaalilla korttipakalla. Tällöin kutkin tietyn arvoiset neljä korttia muodostavat perheen. Pekka-korttina voidaan käyttää jokeria.

Pekka-pelikortit ja rasismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joidenkin tulkintojen mukaan Pekka-pelikortit uusintavat kolonialistista kuvastoa ihmisroduista ja niiden eriarvoisuudesta. Korttien nimenmuutoksella pyrittiin pääsemään eroon pelin herättämistä syrjivistä mielikuvista, mutta korttien kuvasto jäi ennalleen. Joidenkin humanististen alojen tutkijoiden mukaan Pekka-kortteja voidaan pitää haitallisena lastenkulttuurina syrjintää uusintavan kuvastonsa ja pelimuodon vuoksi.[2][3]

Pekka-peli vedettiin pois markkinoilta vuonna 2020 lukuisten yhteydenottojen vuoksi.[4]

Hullunkuriset perheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pekka-korteilla voidaan pelata myös Hullunkuriset perheet -peliä. Vastaava idea on englantilaisessa Happy Families -pelissä.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Musta Pekka -kortit piirsi Bo Bjurström jivetoons.blogspot.fi. Viitattu 22.5.2018.
  2. Rasistista lastenkulttuuria? maailmankuvalehti.fi. Viitattu 14.10.2018.
  3. Kysy.fi: Osaatteko kertoa mitään Mustapekka-pelin historiasta? Kysy.fi. 20.3.2012. Arkistoitu 16.11.2016. Viitattu 14.10.2018.
  4. Legendaarinen Pekka-peli vedettiin pois myynnistä – valmistajalle sateli asiattomia yhteydenottoja www.iltalehti.fi. Viitattu 19.10.2021.
  5. Mikko Saari: Korttipeliopas; e-kirjan sivu 187; Painava sana Oy

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]