Muljula

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muljulan kyläyhdistyksen mökki

Muljula[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Muljulan kylä Kiteellä sijaitsee valtatie 6:n, rautatien, Orivesi-järven ja lentokentän läheisyydessä.

Kyläyhteisössä (Muljula, Piimäjärvi, Hammaskallio) asuu n. 300 henkeä ja asukasluku on tasaisesti kasvanutlähde?.

Yritykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimeentuloa saadaan monenlaisesta yritystoiminnasta, erilaisista teollisuus- ja palveluammateista sekä maa- ja metsätaloudesta. Läheiseltä pienteollisuusalueelta löytyy metalli-, moottori-, metsäkone- ja kuljetusalanyrityksiä. Paikallisia yrityksiä ovat muun muassa Annin Kartano, Eräskin Oy, Hyvän Olon Kristallisäde, Mest-Ari Ilvonen, T:mi Aki Hukka, UllanTila.

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen järvet Orivesi ja Piimäjärvi ja lukuisat lammet ovat puhdasvetisiä ja runsas kalaisialähde?. Muljulassa vanhalla Puottolaiturilla on veneiden laskuluiska kalastajien ja veneilijöiden käytössä. Vesistöistä huolehtii Piimäjärven ja Muljulan kalavesien osakaskunnat. Muljulassa sijaitsee Kiteen Erä- ja riistapolku.

Paikallisella metsästysseuralla Piimäjärven Erä ry:llä on 6 000 hehtaaria metsästysaluetta, metsiä ja peltoaukeita, käsittäen turvetuotantosuon laajat nostoalueet. Metsästetyimmät riistalajit ovat hirvi, jänis ja metsäkanalinnut. Seuralla jäsenyys on lisääntynyt nuoremmalla metsästäjäsukupolvella ja naisillalähde?.

Muljulan kyläyhdistys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muljulan Kyläyhdistys on rakentanut Salakkaniemeen Rantamajan, saunan ja kodat. Vuosittain järjestetään erilaisia tapahtumia esim. äitienpäiväjuhla, juhannuskokko ja elotapahtuma sekä seurojen yhteistyöllä hirvisoppa ja rantakala.

Ympäristöhankkeiden perustana ovat alueen luontokohteet: Muljulan kannas, Hovinlampi-Ylälampi-lintujensuojelualue ja Partiissuo. Hankkeiden myötä on syntynyt uutta yritystoimintaa ja työmahdollisuuksia.[1]

Toimivia yhdistyksiä ja yhteenliittymiä Muljulan alueella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylällä toimii kaksi osakaskuntaa: Muljula ja Piimäjärvi sekä Muljulan vesiosuuskunta, Muljulan kyläyhdistys ry, Piimäjärven Erä ry, Muljulan maamiesseura ry, jumppakerho, seurakuntapiiri.

Tapahtumia Muljulan alueella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hirvipaisti ja kalasopat, Elojuhlat, Villen saari-tapahtuma, joulupuuro, seurakuntapiirin tapahtumat, kylämajan siivoukset, juhannus ja uudenvuoden juhlat, uudet asukkaat (viedään Suomen lippu), rotinat, naisten saunaillat, miesten tapaamiset, kyläretket kylpylään, hirvipeijaiset, rantakala, joulupuuro keräävät eniten väkeä.

Merkittäviä paikkoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha hovi, Muljulan hovi, Muljulan kalmisto, Ellolan pihapiiri rakennuksineen, kyläläisten kokoontumispaikka myös Salakkaniemen rantamajalla, Ainon mökki Pukkelonmäessä, Suutarin Jussin mökki Hammaskalliossa, Ullan luomutila, Simonniemi (vanha savolainen maatila), Villen saari.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. http://www.kitee.fi/Resource.phx/sivut/sivut-kitee/esittely/muljula.htx
2. http://www.msl.fi/index.php?pid=72&cid=2
3. http://www.maplandia.com/finland/ita-suomi/pohjois-karjala/muljula/