Move1

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Move1 on suomalainen kapearaiteinen teollisuusveturi.

Move1 –moottoriveturi varastoituna; veturista puuttuu hytti

Veturityypin valmistus alkoi Valmetin Tampereen tehtailla samaan aikaan sotakorvausveturien kanssa. Tyyppiä valmistettiin aluksi puukaasukäyttöisenä, joskin nopeasti siirryttiin bensiinikoneisiin.

Move 1 on kaksiakselinen, jossa molemmat akselit vetävät.

Veturia toimitettiin runsaasti eri teollisuuslaitoksille, ja sitä on säilynyt useita kappaleita. Useimmat ovat varastoituina vaihtelevassa kunnossa. Ajokuntoisena on tiettävästi vain kolme: Ähtärin eläinpuiston rautatien ykkösveturina käytetty entinen VAPOn Kurjennevan turveradan veturi (49/1947, 0-4-0 dm), joka nykyisin on Robert Sandin rautatiellä, Kiikan tiilitehtaan veturi (29/1947) joka on samalla omistajalla sekä Toijalan Veturimuseossa oleva entinen Nakkilan kenttäradan veturi (ex Urjalan tiilitehdas). Kahteen viimeksi mainittuun on vaihdettu tehokkaampi kone ja riisuttu hytti.

Move1 –moottoriveturin varastoituna Minkiöllä ollut runko nousee ratatyövaunun nosturilla avovaunun kyytiin siirtoa varten. Kuorman alla operaatioon käytetty pikakunnostettu Kyröskosken sähkörautatien vaunu

Useita kunnostuskelpoisia yksilöitä on Jokioisten museorautatien omistuksessa. Perjantaina 28. elokuuta 2010 siirrettiin Minkiöltä Humppilaan yksi varastoituna ollut pelkän alustan ja konetilan kehykset käsittävä Move1, jonka kunnostusta suunnitellaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Resiina-lehti 3/89, s. 12 - 13