Morlokit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo tieteiskirjallisuuden hahmoista. Sarjakuvahahmoista kerrotaan artikkelissa Morlokit (sarjakuvat).

Morlokit ovat kirjailija H. G. Wellsin vuonna 1895 kirjoittamassa tieteisromaanissa Aikakone esiintyvä tulevaisuudessa elävä kuvitteellinen laji, jotka muistuttavat apinan asteelle taantuneita ihmisiä. Morlokit ovat ihmismäisiä olentoja, joilla on turkki eivätkä ne käytä vaatteita. Morlokit elävät maan alla ja käyttävät ravinnokseen maan päällä elävää toista ihmismäistä lajia, eloita. Morlokit ovat herkkiä valolle ja nousevat maan päälle vain yöaikaan. Morlokit pitävät toiminnassa suunnattomia koneita, jotka ylläpitävät maan päällä paratiisimaisia oloja eloita varten. Romaanin päähenkilö päättelee, että nykyhetkessä vallitsevat luokkaristiriidat ovat tulevaisuudessa johtaneet siihen, että evoluutio on saanut ihmislajin jakautumaan kahdeksi eri lajiksi: morlokit ovat kehittyneet työväenluokasta ja eloit porvaristosta. Molemmat ovat taantuneet henkisesti, jolloin eloista on tullut lapsellisia ja avuttomia, morlokeista puolestaan brutaaleja ja julmia.

Morlokit esiintyvät myös Aikakoneen elokuvaversiossa ja muussakin fiktiossa, esimerkiksi Marvel-universumissa, jossa morlokit ovat maanalaisessa maailmassaan asuva mutanttirotu.

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.