Montserrat (vuori)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Espanjan Kataloniassa sijaitsevaa vuorta. Montserrat on myös Karibianmeren saari.
Montserratin vuori

Montserrat on vuori Barcelonan maakunnassa, Kataloniassa. Vuori sijaitsee noin 40 kilometriä Barcelonan kaupungista luoteeseen.

Vuoren katalaaninkielinen nimi Montserrat tarkoittaa sahattua vuorta. Kallioinen vuori näyttääkin sahalaitaiselta.[1]

Vuorella sijaitsee vuonna 1025 perustettu benediktiiniläisluostari (Santa Maria de Montserrat), joka on omistettu Katalonian hiippakunnan suojeluspyhimykselle, Montserratin neitsyelle (La Verge de Montserrat, tunnetaan myös nimellä La Moreneta). Luostari on edelleen toiminnassa ja se majoittaa noin 80 munkkia.

Legendan mukaan vuonna 880 joukko paimenessa olleita lapsia näki vuorella valon ja kuuli enkelten laulua. Valo johdatti etsijät luolaan, josta löytyi Neitsyt Marian kuva.[2]

Montserratin luostarissa on huone, jossa pyhiinvaeltajien neitsyelle tuomat lahjat ovat nähtävillä. Lahjat tuodaan yleensä kiitoksen osoitukseksi esimerkiksi sairaudesta toipumisesta, lapsen syntymästä tai muista merkkitapahtumista. Kataloniassa on tapana pyytää Montserratin neitsyeltä apua sairauteen tai muuhun kriisiin, ja luvata tehdä pyhiinvaellusmatka Montserratin vuorelle, jos toive toteutuu. Moni myös toteuttaa lupauksensa. Montserrat onkin suosittu pyhiinvaelluskohde, jossa vierailee vuosittain yli miljoona turistia ja pyhiinvaeltajaa. Luostarin yhteyteen on pyhiinvaeltajia ajatellen perustettu myös hotelli.

Montserratin benediktiiniläisluostari

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nature Abadia de Montserrat. Arkistoitu 14.7.2014. Viitattu 20.6.2014.
  2. Day Visit To Montserrat Spain - "The Trip of a Lifetime" Tourist Guide Barcelona. Viitattu 20.6.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]