Montserrat (vuori)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Espanjan Kataloniassa sijaitsevaa vuorta. Montserrat on myös Karibianmeren saari.
Montserratin vuori

Montserrat on vuori Barcelonan maakunnassa, Kataloniassa. Vuori sijaitsee noin 40 kilometriä Barcelonan kaupungista luoteeseen.

Vuoren nimi, katalaaninkielinen Montserrat, tarkoittaa sahattua vuorta ja nimi tulee tämän kallioisen vuoren erikoisesta muodosta, se näyttää sahalaitaiselta.[1]

Vuori on tunnettu erityisesti siellä sijaitsevasta, vuonna 1025 perustetusta benediktiiniläisluostarista (Santa Maria de Montserrat), joka on omistettu Katalonian hiippakunnan suojeluspyhimykselle, Montserratin neitsyelle (La Verge de Montserrat, tunnetaan yleisesti myös nimellä La Moreneta). Luostari on edelleen toiminnassa ja se majoittaa noin 80 munkkia.

Legendan mukaan vuonna 880 joukko paimenessa olleita lapsia näki vuorella valon ja kuuli enkelten laulua. Valo johdatti etsijät luolaan, josta löytyi Neitsy Marian kuva.[2]

Montserratin luostarissa on erityinen huone, jossa pyhiinvaeltajien neitsyelle tuomat lahjat ovat nähtävillä. Lahjat tuodaan yleensä kiitoksen osoitukseksi esimerkiksi sairaudesta toipumisesta, lapsen syntymästä tai muista merkkitapahtumista.

Kataloniassa on perinteisenä tapana pyytää Montserratin neitsyeltä apua oman tai läheisen sairauden hetkenä (tai muuna elämän kriisihetkenä tai merkkitapahtumien edellä), ja luvata tehdä pyhiinvaellusmatka Montserratin vuorelle, jos toive toteutuu. Moni myös toteuttaa lupauksensa. Montserrat onkin siis suosittu turisti- ja pyhiinvaelluskohde, jossa vierailee vuosittain yli miljoona turistia ja pyhiinvaeltajaa. Luostarin yhteyteen onkin lähinnä pyhiinvaeltajia ajatellen perustettu myös hotelli.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nature Abadia de Montserrat. Arkistoitu 14.7.2014. Viitattu 20.6.2014.
  2. Day Visit To Montserrat Spain - "The Trip of a Lifetime" Tourist Guide Barcelona. Viitattu 20.6.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]