Monismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Monismi eli ykseysajattelu on käsitys, jonka mukaan vain yhdenlaatuista ”ainesta”, ”todellisuutta” tai muuta vastaavaa on olemassa. Monismin mukaan asioita ei ole kuin yksi.

Ontologinen monismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ontologinen monismi

Ontologinen monismi on käsitys, jonka mukaan on vain yksi todellisuus. Monismi poikkeaa dualismista eli kaksijakoisesta todellisuuskäsityksestä, jonka mukaan on olemassa kahdenlaista todellisuutta sekä pluralismista eli monijakoisesta todellisuuskäsityksestä, jonka mukaan todellisuuksia on useita.

Metodologinen monismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Metodologinen monismi

Metodinen eli metodologinen monismi on käsitys, jonka mukaan on vain yksi kaikille tieteille yhteinen tieteellinen menetelmä, eikä esimerkiksi ihmistieteillä ole omaa luonnontieteistä poikkeavaa menetelmää. Metodologinen monismi liittyy läheisesti positivismiin, ja esimerkiksi mielenfilosofiassa se on esiintynyt behaviorismina, jonka mukaan puhe kaikesta mentaalisesta on mahdollista kääntää fysikalismiin.

Eettinen monismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eettiseksi monismiksi on kutsuttu näkemystä, jonka mukaan jotkin arvot tai säännöt ovat aina ensisijaisia.

Monismi oikeustieteessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monismi oikeustieteellisenä terminä tarkoittaa ajattelutapaa, jonka mukaan kansallinen ja kansainvälinen oikeusjärjestys ovat yhtä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disambig.svg Tämä on täsmennyssivu, joka luettelee monimerkityksisen käsitteen eri merkitykset tai useita eri henkilöitä.
Kaikki artikkelisivut, joiden nimistä tai teksteistä löytyy ”monismi”, voi hakea sivunnimihaulla, laajalla sivunnimihaulla tai tekstihaulla.