Eettinen monismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eettinen monismi eli moraalinen monismi on monistinen lähestymistapa etiikan kysymykseen arvojen keskinäisestä eriarvoisuudesta. Siinä, missä esimerkiksi relativismi esittää, että arvot voivat riippua kontekstista, monistinen näkemys on, että on olemassa yksi oikea moraalinen käsitys asioista tai että kaikki moraalisesti oikeat toimintatavat pohjautuvat perimmillään yhteen yleiseen periaatteeseen.

Kulttuurinen monismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eettinen monismi voi näkyä yhteiskunnassa ajatuksena, että "maassa eletään maan tavalla" ja että yhteiskunnassa tulisi vallita yksi kulttuuri ja yhdet arvot.[1] Monistinen ajattelu korostaa omien arvojen tärkeyttä ja pyrkii osoittamaan että omat arvot ovat perustavanlaatuisesti hyviä, tai ainakin parempia kuin muut. Kulttuurisen monismin vastakohta on kulttuurirelativismi, jonka mukaan kulttuurit ovat tasa-arvoisia, ja yksilön arvoja tulee tarkastella tämän kulttuurin kontekstissa. [2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. American Psychology Association: Dictionary of Psychology American Psychology Association, apa.org. Viitattu 23.6.2020.
  2. Hirvonen Ilmari; Nyyssonen Seppo: Argumentti 2, s. 144. Sanoma Pro Oy, 2016. ISBN 978-952-63-4126-2.