Molukkienvarpushaukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Molukkienvarpushaukka
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Päiväpetolinnut Accipitriformes
Heimo: Haukat Accipitridae
Suku: Lintuhaukat Accipiter
Laji: henicogrammus
Kaksiosainen nimi

Accipiter henicogrammus
(Gray, 1861)[2]

Katso myös

  Molukkienvarpushaukka Wikispeciesissä
  Molukkienvarpushaukka Commonsissa

Molukkienvarpushaukka (Accipiter henicogrammus) on haukkojen heimoon kuuluva keskikokoinen petolintu. Sitä tavataan Indonesiassa, Pohjois-Molukkien saariryhmässä.[1] Molukkienvarpushaukan tiedetään pesivän ainakin Pohjois-Molukkien kolmella pääsaarella Halmaheralla, Morotailla ja Bacanilla.[3] Sen elinpiiriä ovat subtrooppiset ja trooppiset kosteat alavat ja vuoristometsät 1 300 metrin korkeuteen. Pääasiassa lintua on tavattu yli 200 m:n korkeudella merenpinnasta.

Kooltaan molukkienvarpushaukka on varpushaukkaa suurempi, mutta kanahaukkaa pienempi ja muodoltaan suhteellisen pitkäpyrstöinen ja lyhytsiipinen lähilajeihin verrattuna. Koiraat ovat kooltaan noin ¾ naaraista, mutta väritykseltään lähes samanlaisia. Linnut ovat tumman liuskeenharmaita päältä ja laajalti punaruskeita alta.[4]

Molukkienvarpushaukkoja arvioidaan olevan 1000–10 000 yksilöä. Kannan epäillään olevan pienenemässä elinalueiden hävittämisen vuoksi.[3] Laji on täysin riippuvainen metsistä ja sen levinneisyysalueella niistä hävisi 1990-2003 noin 20 %. Metsien vähenemisen ennustetaan jatkuvan vähintään samaa tahtia. Lajia tavataan suojelualueilla kuten Aketajawe-Lolobatan kansallispuistossa, minkä arvioidaan hillitsevän kannan pienemistä.[3]

  1. a b BirdLife International: Accipiter henicogrammus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 19.2.2015. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Accipiter henicogrammus (TSN 175325) itis.gov. Viitattu 3.5.2012. (englanniksi)
  3. a b c Birdlife.org (englanniksi) viitattu 3.5.2012
  4. Ferguson-Lees, J. ja Christie, D.A.: Raptors of the world, s. 170. Christopher Helm, Lontoo, 2005.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.