Mohammed Mamle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mohammed Mamle

Mohammed (Hama) Mamle (19251999) oli tunnettu kurdilaulaja, joka syntyi ja eli Kurdistanissa. Hän on erityisen tunnettu syvällisestä ja tunnepitoisesta äänestään sekä laajasta laulurepertuaaristaan, joka kattaa perinteisiä kurdilaisia kansanlauluja ja moderneja sävellyksiä.

Varhainen elämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mamle syntyi vuonna 1925 pieneen kylään Kurdistanin vuoristoalueella. Jo nuorena hän osoitti kiinnostusta musiikkiin ja oppi soittamaan erilaisia perinteisiä kurdilaisia soittimia. Hänen musiikillinen lahjakkuutensa huomattiin varhain, ja hänestä tuli nopeasti suosittu paikallinen esiintyjä.

Mamlen ura alkoi toden teolla 1950-luvulla, kun hän aloitti yhteistyön muiden merkittävien kurdilaismuusikoiden kanssa. Hän teki useita äänityksiä, jotka levisivät laajalti Kurdistanissa ja sen ulkopuolella. Mamlen tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluvat "Lewanayê", "Gule", ja "Şirinê". Hänen musiikkinsa on usein täynnä syvää tunnetta ja se käsittelee teemoja kuten rakkaus, kaipuu ja kurdien kulttuuriperintö.

Mamle teki yhteistyötä monien aikansa suurten kurdilaisten muusikoiden kanssa, kuten Hassan Zirakin, Mala Hussain Abdulzadan ja Osman Bukani kanssa. Yksi hänen tunnetuimmista yhteistöistään on kappale "Malî Babim Be Wefa", joka äänitettiin vuonna 1960 yhdessä Hassan Zirakin ja Mala Hussain Abdulzadan kanssa.

Henkilökohtainen elämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mamle oli tunnettu myös vaatimattomasta ja maanläheisestä elämäntyylistään. Hän oli syvästi juurtunut kurdilaiseen kulttuuriin ja perinteisiin, ja tämä heijastui hänen musiikissaan. Mamle pysyi uskollisena juurilleen koko elämänsä ajan, ja hänet muistetaan ihmisenä, joka omisti elämänsä kurdilaisen musiikin ja kulttuurin edistämiselle.

Kuolema ja Perintö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mohammed Mamle kuoli 23.tammikuuta vuonna 1999, 73-vuotiaana kurdilaisessa Mahabadin kaupungissa, mutta silti hänen musiikillinen perintönsä elää edelleen. Hänen laulunsa ovat yhä suosittuja Kurdistanissa ja kurdiyhteisöissä ympäri maailmaa. Mamlea pidetään yhtenä kurdilaisen musiikin suurimmista nimistä, ja hänen vaikutuksensa näkyy edelleen monien nykyisten kurdimuusikoiden työssä. Hänen poikansa Abdullah Mamle on myös ammattilais-laulaja

  • Lewanayê
  • Gule
  • Şirinê
  • Malî Babim Be Wefa (yhdessä Hassan Zirakin ja Mala Hussain Abdulzadan kanssa)
  • Are Wara Shamal Wara
  1. Kurdistan Music Archives
  2. Kurdish Heritage Institute
  3. Interviews with Contemporary Kurdish Musicians

Mamlen elämä ja työ ovat jättäneet pysyvän jäljen kurdilaiseen kulttuuriin ja musiikkiin. Häntä muistellaan ja kunnioitetaan edelleen, ja hänen laulunsa ovat osa kurdien kulttuurista perintöä.