Mogens Schou

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mogens Schou (24. marraskuuta 1918 – 29. syyskuuta 2005) oli tanskalainen psykiatri ja tutkija. Schoun tutkimus johti litiumin maailmanlaajuiseen läpilyöntiin bipolaarihäiriön hoidossa.

Schou järjesti myös maailman ensimmäisen tunnetun kaksoissokkotutkimuksen psykiatrian alalla. Hänen esimiehensä Århusin yliopistollisessa psykiatrisessa sairaalassa oli kiinnittänyt Schoun huomiota toisen psykiatrin, australialaisen John Caden laatimaan artikkeliin löydöstään eli litiumin antimaanisista vaikutuksista. Schou pystyi vahvistamaan tohtori Caden väittämän todeksi vuonna 1952.

Tehdyssä tutkimuksessa kukaan osallisista (potilaat, arvioivat psykiatrit, verrokit) ei tiennyt sitä, kuka saa niin sanottua lumelääkettä ja kuka taas oikeaa lääkettä. Tuolle ajalle tyypillisesti psykiatri Schou kokeili litiumia myös itseensä. Edelleen tutkittiin oireiden ilmaantuvuutta lääkityksen loppumisen jälkeen.

Myös Mogens Schoun isä oli psykiatri, ja hänkin kiinnostui lääketutkimuksesta. Schoun suvussa oli esiintynyt bipolaarihäiriötä usealla henkilöllä, ja he saivat litiumista avun. Onnekseen Mogens Schou sai olla näkemässä omien tutkimustulostensa nopeaa vaikutusta. Schoun mielestä hänen litiumilla hoidettujen sukulaistensa olisi ollut mahdollista joko päätyä pitkäkestoisiin sairaalahoitoihin taikka jopa menehtyä ennenaikaisesti. Yhdysvalloissa litium hyväksyttiin kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitokeinoksi vasta vuonna 1970.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Edward Shorter: Psykiatrian historia, MTKL, 2005 (suom. Eila Salomaa) ISBN 952-5154-57-2 (s. 302)