OpenMPT

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Modplug Tracker)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
OpenMPT (ModPlug Tracker)

Openmpt.png
OpenMPT 1.17.02.52

Kehityshistoria
Vakaa versio 1.26.11.00 / 21. toukokuuta 2017
Tiedot
Ohjelmistotyyppi tracker-ohjelmisto
Alusta Windows
Lisenssi BSD (OpenMPT 1.17.02.53 lähtien) / GPL
Verkkosivu https://openmpt.org/

OpenMPT (aikaisemmin Modplug Tracker) on tracker-ohjelmisto Windowsille. Alun perin sen on tehnyt Olivier Lapicque vuosina 1997–2003. Ohjelma on ohjelmoitu C++:lla. Se oli alun perin Modplugin-niminen liitännäinen selaimille modulejen kuunteluun sivustoilla. Modplug Player ja Modplug Tracker kehittyivät myöhemmin siitä. OpenMPT on ilmainen ohjelmisto ja lisenssiltään GNU GPL. Vaikka ohjelman alusta on Windows, kehittäjät ovat pyrkineet huolehtimaan, että se toimii myös Linuxissa Wine-rajapinnan avulla.

Olivier Lapicque lopetti vuoden 2004 alussa Modplug Trackerin kehittämisen ja julkaisi ohjelmansa lähdekoodin. Ohjelmaa on siitä lähtien kehittänyt nimellä OpenMPT ryhmä tracker-muusikoita ja ohjelmoijia SourceForgessa (nykyään Johannes Schultz ja Jörn Heusipp).

Aikaisempien trackerien ollessa DOS-pohjaisia, on OpenMPT:ssä Windowsin ominaisuuksia, kuten puunäkymä tiedostoille, MDI-käyttöliittymä ja raahaa-ja-pudota-ominaisuus. Ohjelma pystyy avaamaan ja tallentamaan ProTrackerin MOD-, Scream Trackerin S3M-, Fast Trackerin XM-, Impulse Trackerin IT- ja OpenMPT:n MPTM-tiedostoja. Nykyään ohjelmassa on mahdollista käyttää VST-plugineja ja stereo-ääninäytteitä. OpenMPT on siis eräänlainen synteesi 1990-luvun suosituimmista trackereistä ja samalla se sisältää monia uudemman sukupolven musiikkiohjelmien ominaisuuksia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]