OpenMPT

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
OpenMPT (ModPlug Tracker)
OpenMPT 1.17.02.52
OpenMPT 1.17.02.52
Kehityshistoria
Vakaa versio 1.31.06.00 ()[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi tracker-ohjelmisto
Alusta Windows
Lisenssi BSD (OpenMPT 1.17.02.53 lähtien) / GPL
Aiheesta muualla
Verkkosivusto
Versiohallinta

OpenMPT (aikaisemmin Modplug Tracker) on tracker-ohjelmisto Windowsille. Alun perin sen on tehnyt Olivier Lapicque vuosina 1997–2003. Ohjelma on ohjelmoitu C++:lla. Se oli alun perin Modplugin-niminen liitännäinen selaimille modulejen kuunteluun sivustoilla. Modplug Player ja Modplug Tracker kehittyivät myöhemmin siitä. OpenMPT on ilmainen ohjelmisto, joka on saatavilla BSD-lisenssillä (ennen GNU GPL-lisenssillä). Vaikka ohjelman alusta on Windows, kehittäjät ovat pyrkineet huolehtimaan, että se toimii myös Linuxissa Wine-rajapinnan avulla.

Olivier Lapicque lopetti vuoden 2004 alussa Modplug Trackerin kehittämisen ja julkaisi ohjelmansa lähdekoodin. Ohjelmaa on siitä lähtien kehittänyt nimellä OpenMPT ryhmä tracker-muusikoita ja ohjelmoijia SourceForgessa (nykyään Johannes Schultz ja Jörn Heusipp).

OpenMPT:ssä Windowsin ominaisuuksia, kuten puunäkymä tiedostoille, MDI-käyttöliittymä ja raahaa ja pudota -ominaisuus. Ohjelma pystyy avaamaan ja tallentamaan ProTrackerin MOD-, Scream Trackerin S3M-, Fast Trackerin XM-, Impulse Trackerin IT- ja OpenMPT:n MPTM-tiedostoja. Nykyään ohjelmassa on mahdollista käyttää VST-plugineja ja stereo-ääninäytteitä. OpenMPT on siis eräänlainen synteesi 1990-luvun suosituimmista trackereistä ja samalla se sisältää monia uudemman sukupolven musiikkiohjelmien ominaisuuksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]