Miyabenvaahtera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miyabenvaahtera
Miyabenvaahtera München-Nymphenburgin kasvitieteellisessä puutarhassa Münchenissa Saksassa.
Miyabenvaahtera München-Nymphenburgin kasvitieteellisessä puutarhassa Münchenissa Saksassa.
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Sapindales
Heimo: Saippuamarjakasvit Sapindaceae
Suku: Vaahterat Acer
Laji: miyabei
Kaksiosainen nimi

Acer miyabei
Maxim.

Katso myös

  Miyabenvaahtera Wikispeciesissä
  Miyabenvaahtera Commonsissa

Miyabenvaahtera (Acer miyabei) on vaahteroiden (Acer) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on leveälehtinen ja kausivihanta puulaji, joka voi kasvaa noin 20–25 metriä korkeaksi. Sen kaarna on nuorena harmaan- tai oranssinruskeaa ja muuttuu vanhemmiten uurteiseksi. Lehtiasento on vastakkainen ja lehdet ovat 10–15 cm pitkiä ja viisiliuskaisia. Lehtiruoti on noin 15 cm pitkä ja katkaistaessa siitä alkaa valua maitiaisnestettä. Lehtien yläpinnat ovat tummanvihreitä ja alapinnat oliivinvihreitä sekä lehtisuonten kohdilta karvaisia. Lehtisuonet ovat väriltään kellanvihreitä ja näkyvät lehdissä selvästi. Lehtien syysväri vaihtelee vaaleankeltaisesta kullankeltaiseen. Kukat sijaitsevat 10–12 cm pitkissä ja pystyissä kukinnoissa. Yksittäiset kukat ovat pieniä ja kellanvihreitä. Hedelmänä on lenninsiivellinen pähkylä (samara), jossa on noin 2 cm pitkä lenninsiipi.

Miyabenvaahtera kasvaa luontaisena Japanin pohjoisosissa Hokkaidōn saarella ja lajia tavataan tavallisesti metsistä jokien varsilta. Miyabenvaahtera kasvaa usein yhdessä Acer pictum -vaahteralajin kanssa. Miyabenvaahtera on luonnossa uhanalainen laji, mutta sitä kasvatetaan myös koristekasvina.

Miyabenvaahtera on nimetty japanilaisen kasvitieteilijän Kingo Miyaben mukaan. Hän löysi puulajin junamatkallaan olleen pysähdyksen aikana ja lajin kuvasi tieteelle Karl Maksimovitš vuonna 1888.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Harvey-Brown, Y.: Acer miyabei IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 21.8.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]