Mito

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mito
(水戸市 (Mito-shi))
Symboli
Symboli
Valtio Japani
Alue Kantō
Prefektuuri Ibaraki
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 217,45 km²
Väkiluku (1. syyskuuta 2008) 264 002
 – Tiheys 1 214 as./km²
Symbolit
 – Puu Ume
 – Kukka Mantsurianpensasapila

Mito (jap. 水戸市, Mito-shi) on Ibarakin prefektuurin pääkaupunki Japanissa. Vuonna 2008 kaupungin väkiluku oli 264 002, pinta-ala 217,45 km² ja väestötiheys 1 214 ihmistä/km². Mitossa sijaitsee tunnettu Kairaku-enin puisto ja kaupunki on tunnettu suositusta Miton nattōsta.

Kairaku-en on yksi Japanin kolmesta suuresta puutarhasta. Puutarhan rakensi Tokugawa Akinari vuonna 1842. Keväällä tuhannet ihmiset käyvät puutarhassa ihailemassa umen kukintoa. Mitossa järjestetään myös Mito Kōmon festivaali.

Mito oli myös niin sanotun Miton koulun - kungfutselaisten oppineiden suuntauksen - kotipaikka. Suuntausta johti Aizawa Seishisai ja se 1800 ja 1900-luvulla puolsi länsimaisen opetuksen käyttöä Japanissa. Heidän tavoitteenaan ei ollut ainoastaan tekniikassa ylivoimaisuus ja kansainvälinen voimakkuus, vaan he halusivat todistaa japanilaisten olevan ainutlaatuisia ja ylivoimaisia verrattuna muihin kansoihin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mito tower.

Ensimmäiset Yamaton kansan asukkaan asettuivat Miton alueelle 500-luvulla. Heian-kauden lopulla Baba sukemoto, Heiken klaanin sotaherra muutti Mitoon ja rakennutti sinne linnan. Miton linna vaihtoi aikoinaan omistajaa useita kertoja. 1500-luvulla daimio Satake Yoshinobu valloitti sen, mutta joutui luovuttamaan sen Tokugawa Ieyasulle vuoden 1603 Sekigaharan taistelussa. Ieyasun pojasta Tokugawa Yorifusasta tuli tämän jälkeen Miton linnan herra ja hän oli yksi kolmesta "gosanke"-jäsenestä jotka ylläpitivät linnoituksia Edon ympärillä. Togukawan suku hallitsi Mitoa aina 1800-luvun puoleen väliin, kunnes Bakufu Edossa syrjäytettiin.

Nykyinen Miton kaupunki muodostettiin 1. huhtikuuta 1889 ja sen väkiluku oli tuolloin 25 000. Mitosta tehtiin prefektuurin pääkaupunki ja vuoteen 1900 mennessä Jōban-linja yhdisti kaupungin Tokioon ja vuoteen 1910 mennessä puhelinlinjat ja sähkövalaistus saatiin koko kaupunkiin. Vaikkakin kolme neljäsosaa kaupungista paloi maantasalle toisen maailmansodan lopussa kohosi kaupungin väestöluku 70 000:n vain muutamassa vuodessa ja jatkaa kasvuaan yhä.

Nykyisin Mito on pääasiassa hallinnollinen ja kaupallinen keskus ja suurin osa prefektuurin teollisuudesta sijaitsee Tsukuban kaupungin ympärillä. Mitoon on myös kasvanut pienimuotoinen turismi joka liittyy pääasiassa Kairaku-enin puistoon. Myös paikalliset museot, jotka ovat keskittyneet Tokugawan historiaan, vetävät yleisöä.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miton asema sijaitsee Jōban-linjan varrella ja Jōban Espressway yhdistää sen Tokioon ja Tsukubaan etelässä ja Hitachiin ja Iwakiin pohjoisessa. Suigun-linja kulkee pohjoiseen Koriyamaan ja Mito-lunha länteen Oyamaan. Läheisin suuri lentokenttä on Naritan kansainvälinen lentoasema.

Kuuluisia asukkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mito.