Mito

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mito
(水戸市 (Mito-shi))
Symboli
Symboli
Valtio Japani
Alue Kantō
Prefektuuri Ibaraki
Hallinto
 – Pormestari Yasushi Takahashi
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 217,45 km²
Väkiluku (1. tammikuuta 2016) 271 071
 – Tiheys 1 247 as./km²
Symbolit
 – Puu Japaninaprikoosi
 – Kukka Mantsurianpensasapila

Mito (jap. 水戸市, Mito-shi) on Ibarakin prefektuurin pääkaupunki Japanissa. Vuonna 2016 kaupungin väkiluku oli 271 071[1], pinta-ala 217,45 km² ja väestötiheys 1 214 ihmistä/km². Mitossa sijaitsee tunnettu Kairaku-enin puisto, ja kaupunki on tunnettu myös suositusta Miton nattōsta.

Kairaku-en on yksi Japanin kolmesta suuresta puutarhasta. Puutarhan rakensi Tokugawa Akinari vuonna 1842. Keväällä tuhannet ihmiset käyvät puutarhassa ihailemassa japaninaprikoosin kukintoa. Mitossa järjestetään myös Mito-kōmon-festivaali.

Mito oli myös Aizawa Seishisain johtaman Miton koulun - kungfutselaisten oppineiden suuntauksen - kotipaikka. Suuntaus puolsi 1800- ja 1900-luvuilla länsimaisen opetuksen käyttöä Japanissa. Sen kannattajien tavoitteena ei ollut ainoastaan kansainvälinen teknologinen voimakkuus, vaan tavoitteena oli todistaa myös japanilaisten ylivertaisuus kansana.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miton taidemuseo

Ensimmäiset Yamaton kansan asukkaat asettuivat Miton alueelle 500-luvulla. Heian-kauden lopulla Baba Sukemoto, Heiken klaanin sotaherra muutti Mitoon ja rakennutti sinne linnan. Miton linna vaihtoi aikojen mittaan omistajaa useita kertoja. 1500-luvulla daimio Satake Yoshinobu valloitti sen, mutta joutui luovuttamaan linnan Tokugawa Ieyasulle vuoden 1603 Sekigaharan taistelussa. Ieyasun pojasta Tokugawa Yorifusasta tuli tämän jälkeen Miton linnanherra. Yorifusa kuului yhteen niistä kolmesta Tokugawa-suvun haarasta, jotka ylläpitivät linnoituksia Edon ympärillä. Togukawan suku hallitsi Mitoa aina 1800-luvun puoleen väliin, kunnes bakufu Edossa syrjäytettiin.

Nykyinen Miton kaupunki muodostettiin 1. huhtikuuta 1889, ja sen väkiluku oli tuolloin 25 000. Mitosta tehtiin prefektuurin pääkaupunki, ja vuonna 1900 Jōban-linja yhdisti kaupungin Tokioon. Vuoteen 1910 mennessä puhelinlinjat ja sähkövalaistus saatiin koko kaupunkiin. Vaikkakin kolme neljäsosaa kaupungista paloi maan tasalle toisen maailmansodan lopussa, kohosi kaupungin väestöluku 70 000:n vain muutamassa vuodessa ja jatkaa kasvuaan yhä.

Nykyisin Mito on pääasiassa hallinnollinen ja kaupallinen keskus. Suurin osa prefektuurin teollisuudesta sijaitsee Tsukuban kaupungin ympärillä. Mitoon on myös kasvanut pienimuotoista turismia lähinnä Kairaku-enin puiston houkuttelemana. Myös paikalliset museot, jotka ovat keskittyneet Tokugawa-suvun historiaan, vetävät yleisöä.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miton asema sijaitsee Jōban-linjan varrella ja, Jōban-pikatie yhdistää sen Tokioon ja Tsukubaan etelässä sekä Hitachiin ja Iwakiin pohjoisessa. Suigun-linja kulkee pohjoiseen Kôriyamaan ja Mito-linja länteen Oyamaan. Läheisin suuri lentokenttä on Naritan kansainvälinen lentoasema.

Kuuluisia asukkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mito.