Ming Xiaolingin mausoleumi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ming Lou, Ming Xiaoling mausoleumin päärakennus

Ming Xiaolingin mausoleumi (kiin.: 明孝陵 Míng; pinyin: Xiào Líng) on Ming-dynastian ensimmäisen keisarin Hongwun hautamuistomerkki. Se sijaitsee Purppuravuoren eteläpuolella Nanjingin vanhan keskustan itäpuolella. Kertomuksen mukaan ryöstäjien harhauttamiseksi ja varsinaisen hautapaikan suojaamiseksi hautajaisten aikaan kaupungin porteilta lähti 13 identtistä kulkuetta.

Mausoleumin rakentaminen alkoi Hongwu-keisarin eläessä vuonna 1381 ja se valmistui vuonna 1405, jolloin keisariksi oli noussut hänen poikansa Yongle. Töihin osallistui 100 000 työläistä ja kustannukset olivat valtavat. Mausoleumin ympärille pystytettiin yli 22,5 kilometriä pitkä muuri ja töitä valvoi 5 000 sotilasta.

Kultainen portti ja neliökaupunki

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
The Shengong Shengde steela Sifangchengin paviljongissa

Alueelle saavutaan suuren Kultaisen portin läpi (Da Jin Men), jonka jälkeen tulija näkee suuren kivestä tehdyn kilpikonnan (Bixi) joka on sijoitettu "Neliökaupunkiin" (Sifangcheng). Kilpikonnan päälle on sijoitettu taitavasti kaiverrettu steela, jonka huipulla on kaksi yhteen kietoutunutta sarvetonta lohikäärmettä. Steelaan on kaiverrettu keisari Hongwun ansioita ylistäviä tekstejä. Kilpikonna on 5,15 m pitkä, 2,54 m leveä ja 2,8 m korkea. Steela on 8,78 m korkea.

Uskotaan, että keisari Yonglen alkuperäisenä tarkoituksena oli pystyttää huomattavasti suurempi steela. Työt suuremman steelan rakentamiseksi aloitettiin vuonna 1405 Yangshanin louhoksella, joka sijaitsee noin 10 km mausoleumista itään. Keskeneräinen steela on edelleen louhoksessa, koska sen siirtäminen osoittautui mahdottomaksi.

Toisin kuin Pekingissä sijaitsevissa Ming-haudoissa, Nanjingin Sifangchengissä ei ole kattoa, koska se tuhoutui Taiping-kapinan aikana.

Keisari Kangxin kunnianosoituksena Ming-dynastian edeltäjilleen kaivertama steela

"Pyhä tie" on 1800 metriä pitkä tie, joka alkaa Sifancheng-paviljongin läheltä. Tie jakautuu kahteen osaan: elefanttitiehen ja Wengzhongin tiehen. Elefanttitien varrelle on sijoitettu 12 paria kivestä veistettyjä eläimiä (leijonakoiria, xiezhiä', kameleita, elefantteja, qilinejä ja hevosia). Näiden tehtävänä on vartioida hautaa. Näiden jälkeen on pylväs, jonka nimi on kiinaksi huabiao. Tämän jälkeen alkaa Wengzhong-tie, jonka varrelle on sijoitettu neljä paria virkamiehiä ja kenraaleita.

Lingxingin portti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wengzhongin tien päässä sijaitseva Lingingin portti tuhoutui kauan sitten, mutta rakennettiin uudelleen vuonna 2006.

Mausoleumin keskusalueelle saavutaan "Siviilien ja sotilaiden portin" Wen Wu Fang Menin kautta. Portin ulkopuolelle sijoitettuun kivipylvääseen on kaiverrettu Qing-dynastia aikainen paikallishallinnolle annettu määräys haudan suojelemiseksi. Portin sisällä on halli, jossa sijaitsee 5 steelaa. Keskimmäinen steela on sijoitettu kilpikonnan päälle ja siihen on kaiverrettu neljä kiinalaista merkkiä "治隆唐宋". Merkit kirjoitti Qing-dynastian keisari Kangxi kolmannella etelä-Kiinaan suuntautuneella tarkistusmatkallaan vuonna 1699. Tekstin on tulkittu viittaavan Ming-dynastian perustajan Zhu Yuanzhangin merkittävyyteen yhtä tärkeänä (tai jopa tärkeämpänä) kuin Tang- ja Song-dynastian perustajat.

Paviljongin takana on aiemmin ollut muita rakennuksia, mutta useimmat niistä ovat nykyään raunioina, joista alkuperäinen loisto on kuitenkin vielä nähtävissä. Keisari ja hänen kuningattarensa haudattiin savesta tehtyyn tumulukseen, joka oli halkaisijaltaan 400 metriä. Haudan nimi oli "Yksinäisen lohikäärmeen mäki" (Du Long Fu). Kivimuuri, jonka päällä on tasanne on puoliksi upotettuna tumuluksen etuseinään. Hautaa ympäröivään kivimuuriin on kaiverrettu 7 kiinalaista merkkiä, jotka kertovat haudan olevan keisari Ming Taizun (keisari Hongwun kunnoittava nimitys).

Haudan eteläpuolella sijaitseva mäki "Luumunkukkavuori" on Wu-kuningaskunnan kuninkaan Sun Quanin hauta. Tämän takia Pyhä tie ei ole suora.

Myöhäisempi historia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mausoleumi vaurioitui 1800-luvun puolivälin Taiping-kapinassa. mutta se korjattiin kapinaa seuranneella keisari Tongzhin aikakaudella.

Alue kuuluu yhdessä Pekingin pohjoispuolella sijaitsevien Ming-hautojen kanssa Unescon maailmanperintöluetteloon.

Kolmannen kilpikonnan arvoitus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Keskeneräinen kilpikonna ja steela

Vuonna 1999 löydettiin Sifanchengistä 100 metrin päästä kaakkoon (ja vielä lähempää Tšiang Kai-šekin vaimon Soong Mei-lingin huvilaa keskeneräinen kilpikonna ja steela. Kilpikonna, joka on suurempi kuin Shengden tai keisari Kangxin steelojen alla olevat, ja siihen liittyvä kaivertamaton steela on ajoitettu varhaiselle Ming-kaudelle. Niiden rakentaminen ja hylkääminen on herättänyt historioitsijoissa runsaasti spekulointia ja runsaasti erilaisia teorioita.

Keskeneräinen kilpikonna ja tyhjä steela on sijoitettu hautamuistomerkin itäpuolelle sijoitettuun puistoon.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ming Xiaoling Mausoleum