Mindbender

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mindbender oli teräksinen kolmesti pääalaspäin menevä vuoristorata Kanadan West Edmonton Mall:issa sijaitsevassa Galaxylandissä. Vuoristoradan oli suunnitellut Werner Stengel ja rakentanut Anton Schwarzkopf. Laite avattiin 20. joulukuuta vuonna 1985 ja vuoristorata maksoi 6 miljoonaa dollaria. Vuonna 1986 Mindbenderissä tapahtui yksi maailman tunnetuimmista huvipuisto-onnettomuuksista, kun laitteen junan viimeinen vaunu suistui raiteilta kesken ajon ja kolme ihmistä kuoli. Laite avattiin uudelleen tammikuussa 1987. Mindbender suljettiin heinäkuussa 2021 ja vuoristorata seisoi käyttämättömänä kaksi vuotta. Puisto ilmoitti alkuvuodesta 2023, että vuoristorata ei tulisi enää koskaan avautumaan uudelleen ja sen purkaminen alkaisi saman tien.[1][2][3]

Mindbender[4]
Kesto 1 min 13 s (alkaen nostomäen jälkeen) s
Pituus 1279,6 m
Nopeus 96,6 km/h
Korkeus 44,2 m
Sijainti Galaxyland
Valmistaja Anton Schwarzkopf
Käytössä 20. joulukuu 1985 – heinäkuu 2021 (suljettiin lopullisesti ja purettiin vuonna 2023)
Junat 4 junaa, joissa ennen onnettomuutta 4 vaunua. Onnettomuuden jälkeen junat lyhennettiin 3 vaunuun.
Kapasiteetti 430 ihmistä / h
Pituusrajoitus 150–196 cm
Lähikuva Mindbenderin ensimmäisestä vaunusta. Kuvassa näkyy myös junan monet pyöräsarjat.
Kuva mindbenderin asemasta.

Onnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1986 kesäkuun 14. päivänä Mindbender-huvipuistolaitteen työntekijät huomasivat laitteen tekevän outoa ääntä. He sulkivat laitteen ja ottivat yhteyttä huoltohenkilökuntaan. Huolto lähetti tyhjän junan liikkeelle yrittääkseen kuulla äänen. Laite ei tehnyt mitään epätavallisia ääniä tyhjänä ollessaan, joten he päättivät antaa työntekijöille luvan avata laite uudelleen. Työntekijät avasivat laitteen uudelleen, mutta kun keltainen juna liikkui radalla niin ääni huomattiin uudelleen. Laitteen työntekijät sulki taas laitteen ja kutsui huoltohenkilökunnan takaisin. Heidän saapuessaan laitteelle työntekijä kertoi heille, että ääni tulee keltaisesta junasta. Huolto ajoi keltaisen junan tyhjänä, mutta ääntä ei taaskaan kuulunut. Tämä johtui todennäköisesti siitä, että keltainen juna oli tyhjä ja siten paljon kevyempi, aiheuttaen vähemmän stressiä pyöräsarjoille. Tämän jälkeen laitteen huolto kertoi työntekijöille, että he voivat avata taas laitteen.

Saman päivän illalla, keltaisen junan neljäs eli viimeinen vaunu suistui raiteilta juuri ennen saapuessa kolmanteen ja viimeiseen silmukkaan. Yksi vaunun alla olevasta pyöräsarjasta irtosi kokonaan vaunusta ja raiteista, mikä aiheutti viimeisen vaunun heilumisen edestakaisin raiteilla. Tämän syystä junan viimeinen vaunu vaurioitui ja seurauksena viimeisen vaunun turvakaaret avautuivat heittäen neljä matkustajaa betonilattialle. Juna jatkoi edelleen liikkumista radalla kohti viimeistä silmukkaa, mutta vaunun suistumisen aiheuttama kitka hidasti junaa ja esti sen menemästä silmukan läpi. Tämän jälkeen juna lähti kulkemaan takaperin silmukassa, jossa vaurioittunut vaunu törmäsi betonipilariin pysäyttäen junan äkillisesti. Huvipuistolaitteesta neljästä tippuneesta matkustajasta kolme menehtyi ja neljäs loukkaantui vakavasti ja sai pysyviä vammoja. Loput matkustajat evakuoitiin turvallisesti ja heidät hoidettiin lähellä olevassa sairaalassa, jossa heillä ilmeni lieviä vammoja.

Onnettomuuden syyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin tehty tutkimus osoitti, että pyöräsarjaa yhdessä pitäneet neljä ruuvia petti, mikä oli suunnitteluvirheiden ja huonojen huoltorutiinien seurausta. Junien pyöräsarjoja oltiin vain visuaalisesti tarkistettu eikä niitä oltu tarkistettu kertaakaan perusteellisemmin, koska laitteen saksalaista huoltokirjaa ei ollut käännetty englannin kielelle. Kääntämätön huoltokirja olisi kertonut suoraan huoltotyöntekijöille, että heidän olisi pitänyt tehdä viikoittaisia tarkastuksia kaikille ruuveille ja pulteille. Huoltohenkilöstön oli myös vaikea tarkistaa kunnolla pyöräsarjoja laitteen jarrujen takia, jotka oli asennettu radan viereen piilottaen pyöräsarjat kun juna pysähtyi jarruihin tai seisoi asemalla.

Schwarzkopf oli mennyt kerran konkurssiin vuonna 1983, mutta uudet omistajat elvytti yrityksen konkurssin jälkeen. Tämä "uusi" Schwarzkopf käytti huonosti valmistettuja osia ja materiaaleja, joita ei oltu suunniteltu juuri tätä vuoristorataa varten. Tämä tehtiin, koska haluttiin säästää kustannuksissa ettei uutta konkurssia tulisi uudestaan. Myöskään "uusi" Schwarzkopf ei halunnut edellisen yrityksen perustajaa, Anton Schwarzkopfia tarkastamaan, ohjaamaan ja valvomaan vuoristoradan rakentamista. Häneltä haluttiin salata tieto, että huonosti valmistettuja osia käytettiin rakentamisessa. Schwarzkopf meni lopullisesti konkurssiin vuonna 1986.

Onnettomuuden jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Mindbender avattiin uudelleen tammikuussa 1987 laitteen junat oltiin suunniteltu uudelleen. Nelivaunuiset junat muutettiin kolmivaunuisiksi ja jokaiseen vaunuun lisättiin kaksi ylimääräistä pyöräsarjaa. Laitteessa oleva turvakaari säilytettiin, mutta turvavyöt ja olkapehmusteet lisättiin vuoristorataan. [5][6][7][8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Todd H. Throgmorton, Samantha K. Throgmorton: Roller Coasters: United States and Canada, 4th ed.. McFarland, 2016-04-30. ISBN 978-1-4766-2211-8. Teoksen verkkoversio (viitattu 13.11.2023). en
  2. Mindbender (Galaxyland) - Coasterpedia - The Roller Coaster and Flat Ride Wiki coasterpedia.net. Viitattu 13.11.2023. (englanniksi)
  3. Mindbender roller coaster closed after 37 years at West Edmonton Mall Edmonton. 30.1.2023. Viitattu 14.11.2023. (englanniksi)
  4. Mindbender - Galaxyland Amusement Park (Edmonton, Alberta, Canada) rcdb.com. Viitattu 13.11.2023.
  5. [1] ”Tragedy on the Mindbender: Fatal Schwarzkopf Roller Coster Crash at West Edmonton Mall - Jun 14 1986”. fi-FI
  6. [2] ”What Really Happened on Mindbender at Galaxyland June 14th 1986?”. fi-FI
  7. admin_cf: SCHWARZKOPF COASTER VIDEOS & FACTS COASTERFORCE. 29.10.2016. Viitattu 14.11.2023. (englanniksi)
  8. Mindbender Edmonton - Schwarzkopf Coaster Net schwarzkopf-coaster.net. Viitattu 14.11.2023.