Miguel Serveto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miguel Serveto.

Miguel Serveto (myös Michel Servet tai Michael Servetus; 29. syyskuuta 151127. lokakuuta 1553 Geneve) oli espanjalainen tiedemies, ennen kaikkea lääkäri ja teologi, mutta myös fyysikko ja humanisti. Hän oli monipuolinen tutkija joka julkaisi artikkeleita tähtitieteen, meteorologian, maantieteen, lain filosofian, Raamatun tutkimuksen, matematiikan, anatomian ja lääketieteen alalta. Serveto keksi sydämen ja keuhkojen välisen verenkierron Miguel Serveton ohella. Se oli tosin keksitty jo 300 vuotta aikaisemmin islamilaisessa maailmassa (Ibn al-Nafis 1242), mutta tieto oli ehtinyt kadota. [1]

Areiolaisuuteen taipuvainen Serveto kirjoitti kirjan kristinuskosta ja sen harhoista. Eräässä kokouksessa hän uskalsi puhua kolminaisuusoppia ja kaikkia dogmeja vastaan. Tässä kokouksessa oli paikalla myös Jean Calvin, joka ilmoitti piispalle Serveton olevan kerettiläinen. Tämän seurauksena hänet tuomittiin ja vangittiin pakomatkan jälkeen Genevessä jossa hänet poltettiin roviolla vuonna 1553.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Savage-Smith, Emilie: Medicine in Medieval islam. Teoksessa: The Cambridge History of Science. Vol 2. Medieval Science, s. 139-167. Cambridge University Press, 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.