Miguel Delibes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miguel Delibes (1998).
Miguel Delibes lapsena.

Miguel Delibes [mi'ɣel de'liβes] (17. lokakuuta 1920 Valladolid, Espanja12. maaliskuuta 2010 Valladolid) oli espanjalainen kirjailija ja Espanjan kuninkaallisen akatemian (Real Academia Española) jäsen.

Delibes sai Nadal-palkinnon esikoisromaanillaan La sombra del ciprés es alargada (1947). Hän julkaisi romaanien lisäksi novelleja. Esikoisromaanin (ohjaaja Luis Alcoriza, 1990) lisäksi useista hänen teoksistaan on tehty elokuvia.

Cinco horas con Mario on hänen tunnetuin teoksensa. Siitä on tehty teatterimonologi ja näytelmäelokuva. Teoksia on käännetty yli 30 kielelle, ei kuitenkaan suomeksi. Espanjan kieltä huoltavan akatemian jäsenenä hänen vastuullaan oli e-kirjain.[1]

Delibes opiskeli lakia ja taloustiedettä ja toimi vuodesta 1945 kauppaoikeuden professorina Valladolidin yliopistossa. Hän työskenteli myös journalismin alalla mutta joutui jättämään päätoimittajan tehtävät arvosteltuaan Francisco Francon politiikkaa[1]. Hänelle myönnettiin vuonna 1993 Miguel de Cervantes -palkinto.

Delibes kirjoitti parikymmentä romaania ja lisäksi luontoa ja metsästystä koskevia teoksia. Viimeisestä romaanistaan, ainoasta historiallisesta romaanistaan El Hereje (1998), hän sai valtionpalkinnon. Sen jälkeen Delibes kirjoitti vielä teoksen La tierra herida (2005), jossa kirjailija keskustelee biologipoikansa kanssa ilmastonmuutoksesta.[1]

Delibesiltä leikattiin paksusuolen syöpä vuonna 1998.[2] Hän on sanonut, että leikkaus pelasti hänen henkensä mutta tappoi kyvyn kirjoittaa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Uusitorppa, Harri: Kirjailija Miguel Delibes. Helsingin Sanomat, 20.3.2010, s. C 11. Artikkelin verkkoversio.
  2. Spanish Writer Miguel Delibes, Cervantes Prize Winner, Dies (Arkistoitu – Internet Archive). Latin American Herald Tribune. (englanniksi) (lähteessä vuosi virheellinen)