Midsommar – loputon yö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Midsommar – loputon yö
Midsommar
Ohjaaja Ari Aster
Käsikirjoittaja Ari Aster
Tuottaja
  • Lars Knudsen
  • Patrik Andersson
Säveltäjä Bobby Krlic
Kuvaaja Pawel Pogorzelski
Leikkaaja
  • Jennifer Lame
  • Lucian Johnston
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Ruotsi
Tuotantoyhtiö
Levittäjä A24 (tuotantoyhtiö)
ADS Service
iTunes
Ensi-ilta
Kesto 147 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 9 000 000 $[1]
Tuotto 47 863 365 $[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Midsommar – loputon yö (engl. Midsommar) on vuonna 2019 ensi-iltansa saanut kauhuelokuva, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Ari Aster. Elokuvan pääosia näyttelee Florence Pugh, Jack Reynor, William Jackson Harper, Vilhelm Blomgren, Ellora Torchia, Archie Madekwe ja Will Poulter. Elokuva seuraa yhdysvaltalaista kaveriporukkaa, jotka matkaavat Ruotsiin viettämään juhannusta salaperäisen aasainuskoisen kultin luokse.

Midsommar – loputon yö sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 3. heinäkuuta 2019, sekä Suomessa ja Ruotsissa 10. heinäkuuta 2019. Elokuva tuotti noin 47 miljoonaa dollaria[1] ja sai positiivisen vastaanoton kriitikoilta, joista monet ylistivät Asterin ohjausta ja Pugh'n roolisuoritusta.[2][3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikkalainen psykologian opiskelija Dani Ardor kokee valtavan trauman, kun hänen siskonsa tekee murha-itsemurhan täyttämällä heidän kotinsa hiilimonoksidilla tappaen itsensä ja heidän vanhempansa. Onnettomuuden jälkeen Dani etääntyy entisestään jo valmiiksi etäisen poikaystävänsä Christian Hughesin kanssa, joka opiskelee kulttuurista antropologiaa. Kesän lähestyessä Dani saa tietää, että Christian ja tämän luokkakaverit Mark ja Josh ovat saaneet kutsun Ruotsiin heidän ruotsalaiselta ystävältään Pelleltä viettämään keskikesän juhlaa, Juhannusta, Pellen muinaisen kommuunin Hårgan kanssa. Juhlat tapahtuvat vain joka 90. vuosi, joten Josh, joka kirjoittaa opinnäytetyötään eurooppalaisista keskikesän perinteistä, näkee tilaisuuden reissussa. Christian, joka oli suunnitellut eroavansa Danista ennen tämän perheen onnettomuutta, ei aikonut kertoa matkasta Danille. Väittelyn jälkeen Christian kutsuu Danin mukaan vastahakoisesti.

Saavuttuaan kommuuniin he tapaavat englantilaisen pariskunnan, Simonin ja Connien, jotka Pellen kommuuniveli Ingemar kutsui juhlaan. Vieraille tarjotaan psykedeelisiä sieniä ja Danilla on huono trippi, jossa hän hallusinoi kuolleesta perheestään. Päivä saapumisen jälkeen ryhmä todistaa rituaalin, jossa kaksi vanhusta tekee itsemurhan hyppäämällä kalliolta alas. Toisen vanhuksen selvitessä yhteisön jäsenet matkivat tämän tuskan huutoja ja tappavat tämän armollisesti. Yhteisön vanhin, Siv, rauhoittele Connieta ja Simonia ja kertoo, että jokainen yhteisön jäsen tekee näin 72-vuotiaana ja että se on suuri kunnia.

Christian päättää kirjoittaa lopputyönsä Hårgan yhteisöstä, mikä suututtaa Joshin joka kokee Christianin matkivan hänen ideaansa. Seremonioista häiriintynyt Dani pyrkii lähtemään, mutta Pelle ylipuhuu hänet jäämään. Connie ja Simon haluavat myös lähteä ja heidät näennäisesti viedään yksi kerrallaan läheiselle juna-asemalle. Tutkimuksia tehdessään Christian saa tietää, että insestiä välttääkseen yhteisöön tuodaan välillä ulkopuolisia siittäjiä. Christianille ehdotetaan tätä, mutta hän kieltäytyy. Kun Mark virtsaa pyhälle puulle, yhteisön jäsen houkuttelee hänet pois ryhmän luota. Samaisena yönä Josh valokuvaa vastoin sääntöjä yhteisön pyhän kirjoituksen ja hänen kimppuunsa hyökätään. Josh huomaa miehen, jolla on päässään Markin kasvoista tehty maski kun hänet raahataan pois.

Seuraavana päivänä Dani ja Christian saadaan ottamaan hallusinogeenejä sisältävät juomat. Dani voittaa tanssikilpailun ja hänet kruunataan kesän kuningattareksi. Tämän jälkeen Christian huumataan ja hän osallistuu seksirituaaliin jonka tavoitteena on saada nuori yhteisön jäsen Maja raskaaksi. Samaan aikaan yhteisön alastomat naisjäsenet matkivat ympärillä Majan voihkaisuja. Dani näkee rituaalin ja saa paniikkikohtauksen. Yhteisön naisjäsenet ympäröivät hänet ja matkivat hänen itkuaan. Rituaalin jälkeen alaston Christian pyrkii pakenemaan ja löytää Joshin jalan kukkapellolta ja Simonin runnellun ruumiin ladosta. Tämän jälkeen Christian jää kiinni ja hänet halvaannutetaan.

Viimeisessä seremoniassa yhteisön johtaja kertoo, että heidän on tehtävä yhdeksän uhrilahjaa jotta kylä puhdistuu pahasta. Neljä ensimmäistä uhria on ulkopuolisia, jotka Pelle ja Ingmar ovat houkutelleet paikalle. Toiset neljä täytyy olla yhteisön jäseniä. Danin täytyy valita kesän kuningattarena joko Christian tai yhteisön jäsen viimeiseksi uhriksi. Hän valitsee Christianin, joka tungetaan karhun ruhon sisälle ja hänet asetetaan yhdessä muiden uhrien kanssa alustalle. Yhteisön jäsenille tarjotaan huumaavia aineita joiden tarkoitus on ehkäistä kipua ja pelkoa, mutta Christianille näitä ei tarjota. Rakennelma sytytetään tuleen ja yhteisön jäsenet matkivat elävältä poltettavien huutoja. Dani itkee kauhusta ja surusta, mutta lopulta alkaa hymyilemään.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Florence Pugh  Dani Ardor  
 Jack Reynor  Christian Hughes  
 William Jackson Harper  Josh  
 Vilhelm Blomgren  Pelle  
 Will Poulter  Mark  
 Ellora Torchia  Connie  
 Archie Madekwe  Simon  
 Henrik Norlén  Ulf  
 Gunnel Fred  Siv  
 Isabelle Grill  Maja  
 Agnes Rase  Dagny  
 Julia Ragnarsson  Inga  
 Mats Blomgren  Odd  
 Lars Väringer  Sten  
 Anna Åström  Karin  
 Hampus Hallberg  Ingemar  

 Liv Mjönes  Ulla  
 Louise Peterhoff  Hanna  
 Katarina Weidhagen  Ylva  
 Björn Andrésen  Dan  
 Tomas Engström  Jarl  
 Dag Andersson  Sven  
 Lennart R. Svensson  Mats  
 Anders Beckman  Arne  
 Rebecka Johnston  Ulrika  
 Tove Skeidsvoll  Majvor  
 Anders Back  Valentin  
 Anki Larsson  Irma  
 Levente Puczkó-Smith  Ruben  
 Gabriella Fón  Danin äiti  
 Zsolt Bojári  Danin isä  
 Klaudia Csányi  Terri Ardor  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmestyessään Midsommar – loputon yö sai pääosin positiivista kritiikkiä osakseen. Helsingin Sanomien elokuvakriitikko Juho Typpö antoi elokuvalle täydet viisi tähteä kehuen sitä "pyörryttävän hienoksi elämykseksi." Typön mukaan folk-kauhuksi luokiteltava Midsommar – loputon yö kumartaa genrensä tunnetuimman edustajan, Robin Hardyn Uhrijuhlan, suuntaan olematta silti kopio, "vaan aivan oma taideteoksensa". Typpö kehuu elokuvan olevan "ohjaukseltaan, kuvaukseltaan, lavastukseltaan, ääniltään (...) äärettömän vaikuttava, suorastaan yltäkylläinen".[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Midsommar (2019) Box Office Mojo. Viitattu 12.7.2020. (englanniksi)
  2. Ikonen, Niko: Midsommar – loputon yö Episodi. 8.7.2019. Viitattu 24.7.2021.
  3. Laffly, Tomris: Midsommar RogerEbert.com. 1.7.2019. Viitattu 24.7.2021. (englanniksi)
  4. Typpö, Juha: Elokuva-arvostelu: Juhannustanssit muuttuvat painajaiseksi: Hereditaryn ohjaajan Midsommar-kauhuelokuva on jälleen viiden tähden mestariteos Helsingin Sanomat. 10.7.2019. Viitattu 11.4.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]