Michiganin teknillinen yliopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Michiganin teknillinen yliopisto
Michigan Technological University
Motto Create the Future
Perustettu 1885
Tyyppi julkinen
Rehtori Glenn D. Mroz
Opiskelijoita 7 034
Jatko-opiskelijoita 1 318
Sijainti Houghton, Michigan
Yhdysvallat
Kampus 3,74 km²
Maskotti Blizzard T. Husky
Sivusto www.mtu.edu

Michiganin teknillinen yliopisto (viralliselta nimeltään Michigan Technological University; myös Michigan Tech tai MTU) on valtiollinen yliopisto Houghtonin kaupungissa Michiganissa, Yhdysvalloissa. Vuonna 1885 perustettu yliopisto on vaihtanut nimeään kolmesti tutkintovalikoimansa muutosten seurauksena.

Michiganin teknillinen yliopisto aloitti toimintansa jo vuonna 1885, toimien aluksi nimellä Michigan Mining School, kouluttaen kaivosinsinöörejä ja pitäen asemapaikkaansa Houghtonin paloasemalla. Koulun ensimmäisinä vuosina koulussa toimi vain neljä henkilökunnan jäsentä ja kaksikymmentäkolme kaivosinsinööriyttä opiskellutta oppilasta. Vuonna 1897 koulu vaihtoi nimeään ensimmäisen kerran, muuttuen Michigan College of Minesiksi kasvaneen oppilasmäärän seurauksena. Tämä nimi oli käytössä läpi ensimmäisen maailmansodan vuosien aina vuoteen 1925 saakka.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen koulu oli kuitenkin ryhtynyt tarjoamaan oppilailleen suurempaa tutkintovalikoimaa, eikä kaivostoiminta enää ollut ainut ala, jolle koulussa saattoi kouluttautua. Täten koulu vaihtoi nimensä Michigan College of Mining and Technologyksi. Vuonna 1931 se saavutti liki 600 oppilaan rajan. Koulun historiassa hankalia aikoja olivat kuitenkin lamavuodet, jolloin koululla oli käytössä vain hyvin vähän rahaa, ja koulussa jouduttiin tekemään paljon budjetti- ja kululeikkauksia.

Koulun rehtorina vuosina 1935–1956 toiminut Grover C. Dillman oli opiston historian kannalta merkittävimpiä yksittäisiä henkilöitä. Hän sai rehtorina toimiessaan aikaan lukuisia eri muutoksia; koulun opiskelutiloja kehitettiin ja käyttöön kustannettiin jääkiekkokaukalo sekä golfrata. Vuoden 1948 tienoilla koulun oppilasmäärä ylitti jopa 2 000 oppilaan rajapyykin. Vuonna 1956 koulun johtoon nousi J. Robert Van Pelt, joka omalla aikakaudellaan otti uudelleen käyttöön monien tohtoritutkintojen koulutusohjelmia ja keskitti koulun toimintaa myös tutkimustyöhön. Silloisesta collegesta tuli myös yliopisto hänen aikakautensa loppuvuosina, ja koulun nimi vaihdettiin Michigan Technological Universityksi.

Nykyään Michiganin teknillinen yliopisto tarjoaa oppilailleen yli 130 tutkinto-ohjelmaa. Koulun kampusalue on 3,74 neliökilometrin suuruinen, ja sitä pidetään Michiganin turvallisimpina ja Valittujen Palojen kampuslistauksen mukaan Yhdysvaltain kolmanneksi turvallisimpana kampusalueena.

Michigan Techin urheilujoukkueita kutsutaan nimellä Huskies, ja näistä joukkueista valtaosa kilpailee NCAA:n kakkosdivisioonassa. Miesten jääkiekkojoukkue kilpailee kuitenkin NCAA:n ensimmäisessä divisioonassa ja joukkue onkin voittanut kolme kansallista mestaruutta. Michigan Techin naisten pesäpallojoukkue taas oli kansallinen kakkonen vuonna 2011.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Michigan Technological University