Michelle Wie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Michelle Wie vuonna 2009.

Michelle Wie (kor. 위 성미, Wi Seong-mi, s. 11. lokakuuta 1989) on yhdysvaltalainen golfinpelaaja. Hän sai ensimmäisen kerran huomiota pitkistä avauslyönneistään ja karsintarajan ylittämisistä PGA:n kisoissa. Vuonna 2006 Time-lehti valitsi hänet ”niiden 100 henkilön joukkoon, jotka muokkaavat maailmaamme”.

Varhaisvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wie syntyi Honolulussa Havaijilla korealais-amerikkalaiseen perheeseen ja alkoi pelata golfia ollessaan nelivuotias. Kymmenvuotiaana hän teki oman henkilökohtaisen lyöntipeliennätyksensä 64, 18-reikäisellä Olomana Golf Links -kentällä, joka on Havaijin suosituin links-tyylinen golfkenttä. Samana vuonna hänestä tuli nuorin golfaaja, joka oli päässyt USGA:n amatöörikilpailuun. Samalla hän eteni naisten U.S Amateur Public Links -reikäpeliotteluun isoäitinsä mailoilla pelaten.

Amatöörivuodet 2002–2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2002 Wie voitti Havaijin avoimen lyöntipelikisan kolmentoista lyönnin erolla toiseksi tulleeseen Cindy Rarickiin. Hänestä tuli myös nuorin LPGA:n kisaan selviytynyt nainen, sillä hän pelasi Takejufi Classicissa kaksi kierrosta, mutta ei selvinnyt kolmannelle kierrokselle.

Vuonna 2003 hänestä tuli nuorin pelaaja, joka on selvinnyt karsintarajan yli naisten PGA Tourin kilpailussa. Muutama kuukausi sen jälkeen hän voitti historiallisesti Women's Amateur Public Links -kilpailun ja teki uuden ennätyksen ollessaan nuorin koskaan minkään USGA:n järjestämän aikuisten kilpailun voittaja. Vuonna 2004 hänestä tuli neljäs nainen koskaan, joka on osallistunut PGA-kilpailuun. Hän pelasi 72–68 (par 70) ja jäi yhden lyönnin päähän loppukierroksen karsintarajan ylittämisestä.

Vuonna 2003 Wie nimettiin Yhdysvaltain joukkueeseen Curtis Cupiin ja hänestä tuli nuorin pelaaja Yhdysvaltain joukkueen pelaajana. Jos Wie olisi ollut ammattilainen jo vuonna 2004, hän olisi ansainnut 250 000 dollaria voitoistaan.

Ammattilaisura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wie oli jo pitkään kerännyt huomiota, ei pelkästään pituutensa (185 cm), vaan myös hänen uskomattoman pitkien draiviensa vuoksi. Wien ollessa 14-vuotias Ernie Els sanoi: ”Antakaamme hänen muutama vuosi vahvistua, hän voi vaikka pelata vakituisesti PGA:lla.”

16-vuotiaana Wien avauslyöntien keskiarvot olivat noin 255 metrin luokkaa. Kerran Fred Couples sanoi: ”Kun näet hänen lyövän palloa, et voi varautua mihinkään... se on pelottavinta mitä olet ikinä nähnyt.” Wien hyvän vaikutuksen mediaan on saanut monet muut ammattilaiset sanomaan hänestä vain hyviä asioita, esimerkiksi Arnold Palmer sanoi kerran, että Wie tulee vaikuttamaan golfiin vähintäänkin yhtä paljon kuin Tiger Woods tai jopa enemmän. Hän tulee vetämään uudenlaista yleisöä golfille, ei pelkästään poikia tai tyttöjä vaan myös lapsiperheitä ja kaikkia.

Wie aloitti kautensa vuonna 2005 osallistumalla jälleen PGA:n Sony Openiin Havaijilla, mutta pääsemättä taaskaan loppukierroksen karsintarajan yli. Sen jälkeen hän kilpaili taas LPGA:lla sijoittuen toiseksi SBS Openissa Turtle Bayssa. Sinä samaisena kesäkuuna hän sijoittui toiseksi LPGA Championship kilpailussa. U. S. Women's Openissa, Wie oli kolmen kierroksen jälkeen jaetulla kolmannella sijalla, mutta viimeisen kierroksen tulos 82 pudotti hänet jaetulle 23. sijalle. Viikko sen jälkeen Wie yritti taas päästä miesten kilpailun loppukierroksen karsintarajan yli, mutta jäi tällä kertaa kahden lyönnin päähän.

8. toukokuuta 2008 mennessä Wie on pelannut 56 ammattilaiskilpailua (43 naisten ja 13 miesten).[1]

Wie voitti ensimmäinen ammattilaisturnauksensa Meksikossa marraskuussa 2009.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Michelle Wie.