Michael E. DeBakey

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Michael E. DeBakey.

Michael Ellis DeBakey (s. Michel Dabaghi (arab. ميشيل دبغي) , 7. syyskuuta 1908 Lake Charles, Louisiana11. heinäkuuta 2008 Houston, Texas) oli yhdysvaltalainen sydänlääkäri sekä sydänkirurgian ja -tutkimuksen uranuurtajia. Hän kuului varhaisimpiin sepelvaltimon ohitusleikkauksen antajiin ja toteutti vuonna 1953 ensimmäisen karotisendarterektomian. Hänen vanhempansa Shaker Morris DeBakey ja Raheehja Zorba olivat libanonilaisia maahanmuuttajia. Hän valmistui Tulane Universitystä.

DeBakey sai vuonna 1963 Albert Lasker -palkinnon kliinisestä lääketieteellisestä tutkimustyöstä. Tohtori sijoitettiin vuonna 1971 Richard Nixonin Master list of Nixon political opponents -listalle. Hän työskenteli jonkin aikaa yhdessä Denton Cooleyn kanssa, joka kuitenkin antoi potilaalle ensimmäisen keinosydämen ilman DeBakeytä vuonna 1969.

DeBakeylle myönnettiin Presidential Medal of Freedom vuonna 1969 ja National Medal of Science vuonna 1987. Hän jatkoi töitään poikkeuksellisen korkeaan ikään saakka, ja vuonna 1996 hän organisoi Boris Jeltsinin sydänleikkauksen. Houstonissa, Teksasissa sijaitsevat hänen mukaansa nimetyt DeBakey High School for Health Professions ja Michael E. DeBakey Veterans Affairs Medical Center.

DeBakey sai 31. joulukuuta 2005 itse aortan repeämän. Hän joutui sairaalaan, ja hänet leikattiin helmikuussa 2006 mutta kotiutettiin vasta saman vuoden syyskuussa. Hän toipui kohtauksestaan. Hän sai 99-vuotiaana, 2. lokakuuta 2007, Yhdysvaltain kongressin kultamitalin. DeBakey kuoli 11. heinäkuuta 2008 Houstonin metodistisairaalassa.[1]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.