Messukylän Työväenyhdistys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Messukylän Työväenyhdistys on Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen jäsenyhdistys Messukylässä Tampereella. Työväenyhdistys perustettiin 14. maaliskuuta 1902 puolueen perusosastoksi silloisessa Messukylän kunnassa. Yhdistys on Tampereen sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön sekä Pirkanmaan sosialidemokraattien jäsen. Yhdistyksen piirissä on toiminut nuoriso-osasto, varhaisnuorisojärjestöjä, rakennustyöväen ammattiosasto ja ulkotyöväen ammattiosasto. Sen sisaryhdistys on Messukylän Sos.dem.naiset, joka on lopettanut aktiivitoimintansa 1990-luvulla. Messukylän Työväen Näyttämö toimi yhdistyksen alaosastona aina 1990-luvulle, jolloin se itsenäistyi. Yhdistyksen laaja kirjasto oli merkittävä messukyläläisten sivistyksenlähde ja työväentalo Messukylän Työväentalo iltamien ja kokoontumisten paikka. Vuonna 1907 ensimmäisissä eduskuntavaaleissa yhdistyksen aktiivijäsen mylläri Penna Tervo tuli valittua eduskuntaan. Itsenäisessä Messukylän pitäjässä yhdistys oli merkittävä poliittinen voima pitäen kunnanhallituksen ja valtuuston johtoa käsissään vuosikymmenet. Sota-aikana rintamamiesten perheiden avustaminen oli erityisesti Messukylän sos.dem.naisten avustustyön kohteena. Sotien jälkeen riita yhdistyksen omistamasta työväentalosta päättyi kommunistien tappioon. Poliittinen vasemmisto jakautui Messukylässaäkin SDP:n ja SKDL/kommunistit jaon mukaisesti. Messukylän kunnan liityttyä Tampereeseen vuonna 1948 yhdistyksen poliittinen painoarvo laski. Valtuutettujen joukossa yhdistys on kyennyt pitämään edustajansa myös Tampereella. Sosialidemokraattisessa kunnallisjärjestössä yhdistyksellä on ollut edustajansa tärkeässä kunnallistoimikunnassa.

Messukylän hautausmaalla sijaitsevan Punaisten hautamuistomerkin pystytys vuonna 1945 on yhdistyksen määrätietoisen toiminnan tulosta.

Yhdistys on enemmistöosakas työväentalossa, joka toimii osoitteessa Messukylänkatu 47, Tampere. Yhdistyksen jäsenmäärä on nykyään noin 80. Tampereen kaupunginvaltuustossa on yhdistyksen jäsen Aila Dundar-Järvinen.

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Seppo Tuovinen: Tiilipruukilta kansalaisten kanavaksi (Messukylän työväenyhdistys 2002)
  • Sirkka Merikoski: Sadan vuoden taipaleelta kohti tasa-arvoa. Messukylän sos.dem.naisyhdistys ry:n historia

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]