Meritorjuntaohjus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Boeing Harpoon -meritorjuntaohjus
H-22 -meritorjuntaohjuksia venäläisen Tupolev Tu-22M3 -pommikoneen alla.

Meritorjuntaohjus on pinta-alusten tuhoamiseen tarkoitettu ohjus. Useimmat meritorjuntaohjukset ovat lähellä merenpintaa lentäviä, nopeudeltaan alle äänennopeuden ja ovat inertia- ja tutkaohjautuvia. Meritorjuntaohjus voidaan laukaista lentokoneesta, laivasta, sukellusveneestä tai maalla sijaitsevasta laukaisualustasta. Ohjusvene on meritorjuntaohjuksin käytävään taisteluun kehitetty pieni 200–300 tonnin sota-alus.

Meritorjuntaohjuksia voidaan torjua ohjustentorjuntaohjuksilla, kuten Sea Sparrow ja Sea Wolf tai konetykkijärjestelmillä, kuten Phalanx CIWS sekä erilaisilla harhautusjärjestelmillä.

Meritorjuntaohjuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen puolustusvoimien käyttämiä meritorjuntaohjuksia

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arkistoitu kopioKh-22 - Air-launched anti-ship cruise missile Military Today, military-today.com. Arkistoitu 31.7.2022. Viitattu 18.7.2022. (englanniksi)
  2. State Kyiv Design Bureau "Luch" (pdf) (valmistajan tuoteluettelo, katso "Neptune360ST rocket system") State Kyiv Design Bureau "Luch", luch.kiev.ua. Viitattu 19.7.2022. (englanniksi)
  3. Merivoimille uusi pintatorjuntajärjestelmä Israelista – hintalappu 162 miljoonaa euroa Yle Uutiset. 6.7.2018. Viitattu 15.9.2023.
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.