Merihaukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee romaania. Samannimisestä elokuvasta on oma artikkelinsa.
Merihaukka
The Sea-Hawk
Alkuperäisteos
Kirjailija Rafael Sabatini
Kieli englanti
Genre seikkailukertomus
Julkaistu 1915
Suomennos
Suomentaja J. Hollo
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1925
Sivumäärä 446 s.
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Merihaukka (The Sea-Hawk) on vuonna 1915 ilmestynyt Rafael Sabatinin merirosvoromaani, jonka tapahtumat sijoittuvat Välimerelle. Tarina keskittyy sir Oliver Tressilianin kohtaloon ja hänen seikkailuihinsa berberimerirosvojen mukana. WSOY julkaisi romaanin suomeksi J. Hollon kääntämänä vuonna 1925.

Merihaukka sovitettiin vuonna 1924 samannimiseksi mykkäelokuvaksi, jonka ohjasi Frank Lloyd. Michael Curtizin ohjaama vuoden 1940 Merihaukka ei sen sijaan nimestään huolimatta perustu Sabatinin romaaniin – joskin alun perin sen oli tarkoitus.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sir Oliver Tressilian viettää rauhaisaa elämää velipuolensa Lionelin kanssa. Hän on kihloissa naapurissa asuvan neidon, Rosamund Godolphinin kanssa. Tämän veli Peter kantaa kuitenkin vanhaa sukukaunaa Tressilianin veljeksiä kohtaan, eikä ole tyytyväinen sisarensa läheisiin suhteisiin sir Oliverin kanssa. Myös Godolphinin sisarusten holhoajana toimiva sir John Killigrew osoittaa selvää vihamielisyyttä sir Oliveria kohtaan, mikä johtaa lopulta kaksintaisteluun sir Oliverin ja sir Johnin välillä. Sir Oliver selviytyy voittajana, mutta tilanne kahden perheen välillä vaikeutuu entisestään.

Sir Oliver joutuu ilmiriitaan Peter Godolphinin kanssa muutamien muiden aatelisten nähden. Hetkellisen raivon kuohahduksen jälkeen hän kuitenkin muistaa, että on luvannut kihlatulleen, ettei vahingoita tämän veljeä millään tavalla. Samana iltana Lionel tulee kotiin verissään jouduttuaan kaksintaisteluun Peter Godolphinin kanssa naisesta. Sir Oliver tekee kaikkensa peittääkseen veljensä osallisuuden Peterin kuolemaan, sillä kaksintaistelulla ei ole ollut todistajia varmistamassa kamppailun reiluutta.

Suojellessaan veljeään murhasyytteeltä sir Oliver joutuu itse kaikkien epäilemäksi. Todistaakseen syyttömyytensä hän käy tapaamassa eräitä vaikutusvaltaisia herroja, jotka voivat todistaa, ettei hän ole haavoittunut. Varmana syyttömyydestään sir Oliver on valmis sietämään naapureiden epäilyt ja jopa Rosamundin vihan, sillä tyttö ei suostu kuulemaan sir Oliverin selostusta tapahtuneesta.

Toipuessaan haavastaan Lionel alkaa pelätä velipuolensa ehkä piankin kyllästyvän olemaan naapuruston epäilyksen kohteena. Pelätessään joutuvansa hirteen, mikäli totuus tulisi ilmi, Lionel keksii suunnitelman järjestää sir Oliver siepatuksi ja myydyksi berberimerirosvojen orjaksi, jotta tämä ei voi kertoa totuutta tapahtuneesta. Kapteeni Jasper Leigh sekaantuu Lionelin juoneen ja suostuu sieppaamaan sir Oliverin, mutta juonikas kapteeni ei ole aikeissa noudattaa Lionelin suunnitelmaa. Epäonnisen sattuman kautta he kuitenkin joutuvat taisteluun espanjalaista laivaa vastaan ja jäävät vangeiksi.

Kärsittyään puoli vuotta orjana espanjalaisella kaleerilla sir Oliver ystävystyy maurilaisen orjatoverinsa kanssa. Kun muslimimerirosvot valtaavat espanjalaisen laivan, sir Oliver onnistuu urhealla taistelulla saavuttamaan valtaajien hyväksynnän. Merirosvoja johtaa Asad-ed-Din, joka on sir Oliverin orjatoverin setä, minkä seurauksena sir Oliver otetaan hyvin vastaan muslimien keskuudessa. Välttyäkseen joutumasta ojasta allikkoon ja muslimeiden orjaksi sir Oliver kääntyy nimellisesti muslimiksi, mutta syvällä sisimmässään hän on melkoisen kyllästynyt uskontoihin yleensäkin.

Ajan mittaan hän ansaitsee nimen Sakr-el-Bahr, Meren Haukka, ja hänestä tulee yksi menestyneimmistä merirosvokapteeneista. Eräänä päivänä hän hyökkää espanjalaisen laivan kimppuun ja löytää vankien joukosta vanhan tuttavansa Jasper Leighin. Hän ottaa tämän miehistöönsä, sillä kapteenin kokemus merenkulusta on hyödyksi liikuttaessa avoimemmilla vesillä. Tavattuaan Jasper Leighin Oliver-Reis, Sakr-el-Bahr, sir Oliver Tressilian, päättää lopulta tehdä tilit selviksi petollisen velipuolensa kanssa. Jasperin opastamana sir Oliver suuntaa aluksensa keulan Englantiin.

Englannissa sir Oliver aikoo tavata kolme henkilöä: sir John Killigrewin, Rosamund Godolphinin ja veljensä, mutta päättäessään vierailla ensin sir Johnin luona hän tapaakin kaikki kolme kerralla. Jouduttuaan hieman yllättäen kohtaamaan heidän yhtä aikaa sir Oliver joutuu muuttamaan hieman suunnitelmiaan ja sieppaa lopulta sekä veljensä että Rosamundin mukaansa ja kuljettaa heidät Algieriin. Siellä hän pyytää Asad-ed-Diniä antamaan hänen pitää vangit itsellään, mutta tämä vaatii kaikkien vankien avointa huutokauppaamista orjiksi.

Kauniista Rosamundista tulee kova taistelu huutajien kesken, mutta lopulta Sakr-el-Bahr saa huudettua tytön itselleen – samalla hän ostaa veljensä pilkkahinnalla. Haluten selvittää asioita veljensä ja Rosamundin kanssa sir Oliver vie heidät taloonsa ja huijaa Lionelin kertomaan totuuden Peterin kuolemasta. Asad-ed-Din on kuitenkin myös kiinnostunut Rosamundista ja tämän vaimo saapuu kieroin tarkoitusperin varoittamaan sir Oliveriä miehensä aikeista tulla hakemaan tyttö vaikka väkivalloin. Joutuessaan epätoivoiseen tilanteeseen sir Oliver ottaa Rosamundin vaimokseen muslimien tavan mukaan, mikä saa Asad-ed-Dinin suuttumaan silmittömästi.

Asad-ed-Dinin viha niskassaan sir Oliverin on vielä koetettava pelastaa rakastettunsa muslimien keskeltä. Uhkarohkeat suunnitelmat seuraavat toisiaan, eivätkä asiat mitenkään ota sujuakseen sir Oliverin toivomalla tavalla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:
The Sea-Hawk (englanniksi)