Melomys rubicola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Melomys rubicola
Bramble-cay-melomys.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Hävinnyt [1]

Hävinnyt

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Jyrsijät Rodentia
Heimo: Muridae
Suku: Banaanirotat Melomys
Laji: rubicola
Kaksiosainen nimi

Melomys rubicola
Thomas, 1924

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Melomys rubicola Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Melomys rubicola Commonsissa

Melomys rubicola on sukupuuttoon kuollut jyrsijälaji, jota esiintyi ainoastaan pienellä Bramble Cayn korallisaarella Torresinsalmessa. Laji oli ainoa Ison valliriutan kotoperäinen laji. Melomys rubicolan todettiin kuolleen sukupuuttoon vuonna 2016.

Nisäkäsnimistötoimikunnan ehdotus lajin suomenkieliseksi nimeksi on riuttamosaiikkirotta.[2]

Melomys rubicola oli noin 15–16 senttimetriä pitkä ja sillä oli suunnilleen samanpituinen häntä. Jyrsijä oli yöeläin ja se liikkui Bramble Cayn vähäisen kasvillisuuden seassa. Melomys rubicolan arveltiin syövän ravinnokseen kasveja, mutta mahdollisesti myös kilpikonnanmunia.[3]

Yhtään lajin edustajaa ei oltu tavattu vuoden 2009 jälkeen, ja sille oli tehty jo elvytyssuunnitelma. Tutkijat palasivat Bramble Caylle vuonna 2014, mutteivät löytäneet yhtään yksilöä. Vuonna 2016 laji julistettiin kuolleeksi sukupuuttoon.[3] Australian hallitus vahvisti sukupuuton helmikuussa 2019.[4] Syyksi arvellaan merenpinnan kohoamista ja myrskytulvia, jotka ovat saattaneet peittää koko saaren vuonna 2014. Tutkimusryhmän mukaan Melomys rubicola on ensimmäinen ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen takia sukupuuttoon kuollut nisäkäslaji.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Melomys rubicola IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. Nisäkäsnimistötoimikunta: Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet (vahvistamaton ehdotus nisäkkäiden nimiksi) koivu.luomus.fi. 2008. Viitattu 21.2.2019.
  3. a b c Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos tappoi sukupuuttoon ensimmäisen nisäkäslajin Yle. Viitattu 14.6.2016.
  4. Australian hallitus vahvisti: Ilmastonmuutos on tuhonnut tiettävästi ensimmäisen nisäkäslajin Yle Uutiset. 21.2.2019. Viitattu 21.2.2019.