Meine Ehre heißt Treue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tunnuslause vyönsoljesa

Meine Ehre heißt Treue (saks. Uskollisuus on kunniani) oli Saksan kolmannen valtakunnan kansallissosialistisen puolueen puolisotilaallisen ryhmittymän Schutzstaffelin (SS) tunnuslause.

Lausahdus on peräisin Adolf Hitlerin kirjeestä Berliinin SS:n komentajalle Kurt Daluegelle vuodelta 1931. Kirjeessä Hitler kiittää SS:ä lojaaliudesta, jota se oli osoittanut silloin, kun toisen puolisotilaallisen järjestön, Sturmabteilungin jäsenet olivat aiheuttaneet levottomuuksia puolueen sisällä. Mukana oli myös lause: "– – SS-mies, uskollisuutesi on kunniasi!" SS:n valtakunnanjohtaja Heinrich Himmler poimi lausahduksen kirjeestä ja teki siitä järjestönsä tunnuslauseen.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnuslausetta käyttivät sekä tavallinen SS että sen sisarjärjestöt ja alaosastot (SS-Verfügungstruppe, SS-Totenkopfverbände, myöhemmin myös Waffen-SS). Lause oli muun muassa kirjailtu SS:n jäsenten vyönsolkiin. Wehrmachtin sotilaiden soljissa oli puolestaan iskulause Gott mit uns (saks. Jumala kanssamme).

SS:n tunnuslauseen käyttö on lailla kielletty ja rangaistava teko Saksassa ja Itävallassa, jälkimmäisessä vuodesta 1947.