Medium Mark A Whippet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Medium Mark A Whippet

Medium Mark A Whippet oli ensimmäisen maailmansodan aikainen panssarivaunu, jota ei suunniteltu murtamaan puolustusasemia vaan hyödyntämään raskaampien vaunujen tekemiä läpimurtoja. Siksi suunnittelussa painotettiin nopeutta ja liikkuvuutta. William Trittonin suunnittelema mk A sai lempinimen Whippet (suom. vinttikoira). Helmikuussa 1917 valmistuneessa prototyypissä käytettiin voimanlähteenä Lontoon bussin moottoria, ja ensimmäiset tuotantomallit valmistuivat vuoden 1917 lopulla. Sodan jälkeen whippetit olivat palveluskäytössä Irlannissa, ja 1920-luvulla joitakin kappaleita vietiin Japaniin.

Vaikka se olikin nykyaikaisemman näköinen kuin Mark I, sekin kehitettiin suoraan Mark I:n edeltäjästä Little Williestä. Kahteen eri moottoriin perustuva ohjausjärjestelmä oli epäluotettava. Vaunussa oli kolme miestä ja aseistuksena neljä konekivääriä, kukin omaan suuntansa. Ampuja joutui vaihtamaan paikkaansa tilanteen mukaan, ja vaunun johtaja joutui usein avustamaan häntä. Joskus vaunuun otettiin mukaan toinenkin ampuja ja yksi irrotettavista konekivääreistä jätettiin pois lisätilan saamiseksi.

Whippet-vaunuja käytettiin maaliskuussa 1918 ja ne olivat jalkaväen tukena hyödyllisiä. 24. huhtikuuta 1918 seitsemän Whippetin ryhmä tappoi 400 saksalaista konekivääritulella. Samana päivänä saksalainen A7V tuhosi Whippetin historian toisessa tunnetussa panssaritaistelussa. Britit menettivät näitä panssareita huomattavasti, ja uusia Whippet-pataljoonia ei haluttu tämän takia perustaa. 8. elokuuta Amiensin hyökkäyksessä Whippetit tunkeutuivat rintaman läpi aiheuttaen saksalaisille tykistön menettämisen, ja ympärysvaltojen armeija vyöryi läpi aiheuttaen mustan päivän saksalaisille.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Medium Mark A Whippet.