Mazamet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mazamet
Perustiedot
Valtio:  Ranska
Région: Oksitania
Departementti: Tarn
Pinta-ala: 72,08 km²
Asukasluku: 10 158[1] (2006)
Asukastiheys: 140,9 as./km²
Kaupunginjohtaja: Suzanne Montell
20012008
Kotisivu: http://www.ville-mazamet.com
motto: Stat baculus vigilatque leo turresque tuetur ce qui signifie (1764)[2]

Mazamet on ranskalainen kaupunkikunta, joka sijaitsee Tarnin departementissa ja Oksitanian alueella. Kaupunki sijaitsee aivan Tarnin ja Auden departementtien rajalla, ja sieltä on sama etäisyys niin Béziers'n kuin Toulousenkin kaupunkeihin. Kaupungissa itsessään asuu yli 10 000 henkilöä, mutta kaupunkimainen alue eli agglomeraatio käsittää kaikkiaan 30 000 asukasta.

Kaupunkikunta sijaitsee Montagne Noiren (suom. Musta Vuori) juurella ja sen läpi virtaavat sekä Thiré- että Arnette-joet. Joista johtuen kaupungin ilmasto on kohtuullisen kostea, mutta kuitenkin leuto. Toisaalta Mazamet’n kaupungin ympäristössä on runsaasti järviä, jotka mahdollistavat monipuolisen vapaa-ajan viettämisen. Myös luonnolla ja eritoten Mustalla vuorella on oma osuutensa ihmisten elämässä. Orbiel-joki saa alkunsa kaupungin alueella sijaitsevalta Montaud-vuorenhuipulta.

Mazamet
Villan työstämistä Mazamet’ssa.

Mazamet’n maine luotiin Tarnissa yli 150 vuotta sitten ja tämän maineen varassa saatettiin elää aina 1980-luvulle asti. Kaupunki poikkesi muista vastaavista, koska 1800-luvun keskivaiheilla siitä muodostui alueen kaupallinen ja teollinen keskus, vaikka kaupungin maantieteellinen asema ei suinkaan ollut toiminnoille suotuisa.

Mazamet’n kaupungissa luotiin teollisuus, joka perustui villan erottamiseen lampaiden nahoista, ja tämä puolestaan johti tiiviiden kauppasuhteiden solmimiseen eri puolille maailmaa, kuten Argentiinaan, Australiaan, Etelä-Afrikkaan, Uruguayhin, Uuteen-Seelantiin sekä kaikkialle Eurooppaan. Toisaalta tämän teollisuuden sivutuotteena, joskin huomattavasti pienemmässä määrin, syntyi kaupunkiin myös nahkojen parkitsemiseen erikoistunutta teollisuutta. Nykyään tämä kansainvälinen toiminta ja sen laajuus ovat vain osa historiaa, mutta kuitenkin kaupungissa näkyy yhä asukkaiden halu ja kyky etsiä uusia innovaatioiden kohteita. Tällaisia uusia toimialoja on löydetty tarkkuutta vaativista mekaanisista töistä, kuten hammasproteeseista ja uudesta teknologiasta. Myös elintarviketeollisuus on voimistunut kaupungissa.

Vuoristojärvi seitsemän kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Tunnettuja kaupunkilaisia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin ainakin Ranskassa tunnetuimmat kaupungissa syntyneet ovat veljekset Laurent Jalabert (s. 1969) sekä Nicolas Jalabert (s. 1973), jotka ovat molemmat useita kilpailuja voittaneita maantiepyöräilijöitä.

  1. Résultats du recensement de la population 2006 Institut National de la Statistique et des Études Économiques. Viitattu 1. elokuuta 2009. (ranskaksi)
  2. Laki johtaa, leijona valvoo, torni suojelee. Kaupungin aiempi tunnus "sigillum comutatis albie" oli vuodelta 1236.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]