Mawu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mawu on luojajumalatar Länsi-Afrikan fon-kansan luomiskertomuksessa. Ensin Mawu synnytti jumalat ja jumalattaret. Heihin kuuluivat Maan jumalat, joita hallitsi Mawun esikoispoika Da Zodji, ukkosen jumalat johtajanaan toinen poika Sogbo, ja meren jumalat, joita johti kolmas poika Agbè. Tämän jälkeen Mawu muovaili ihmiskunnan savesta. Oikeastaan Mawu on yhdistetty jumalolento: hänen toinen puoliskonsa on Lisa, ja kun heidät mainitaan yhdessä, he ovat kaksikasvoinen Mawu-Lisa. Mawu on Maan ja kuun jumalatar, Lisa taivaan ja auringon. Mawun silmät hohtavat heikkoa valoa ja saavat kuun loistamaan. Mawu huomasi, että ihmiset tarvitsivat paikan jossa elää, joten hän päätti luoda Maan kosmisen käärmeen, Aido-Hwedon avulla.[1]

Mawu-Lisa on monimutkainen jumala, jonka silmiinpistävin piirre on kaksoisluonne. Tämä kaksoisjumala syntyi Nana-Bulukulle, Luojalle, joka edustaa myös naisten ja miesten kaksinaisuutta. Mawu on nainen, joka liittyy maapalloon, länteen, kuuhun, yöhön ja nousevaan aurinkoon liittyviin maailman näkökohtiin. Lisa on uros, joka edustaa taivasta, itää, aurinkoa, päivää ja laskevaa aurinkoa. Fyysisen maailman kaksinaisuuksien lisäksi Mawu-Lisa symboloi ihmisen elämän vastakkaisia puolia. Mawu, naisellinen periaate, heijastaa hedelmällisyyttä, äitiyttä, lempeyttä ja anteeksiantoa. Miespuolinen periaate Lisa heijastaa voimaa ja sitkeyttä. Mawu-Lisa ilmaisee yhdessä fyysisen maailman yhtenäisyyttä ja kaksinaisuutta.

  1. Wilkinson, Philip: Myytit & legendat, s. 250. Suomentanut Ketola, Veli-Pekka. Readme.fi, 2009. ISBN 978-952-220-252-9.