Mawu-Lisa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mawu-Lisa (myös Mawu-Lissa[1], Mahu-Lisa, Mahou-Lissa tai Mahu-Lissa[2]) on Länsi-Afrikan fon-kansan vodun-uskonnon ylempi jumalpari, jonka silmiinpistävin piirre on sen kaksoisluonne. Mawu-Lisa syntyi luojajumala Nana-Bulukulle, joka edustaa myös naisten ja miesten kaksinaisuutta.

Jumalparissa Mawu on nainen ja Lisa mies, ja yhdessä ne edustavat fyysisen maailman yhtenäisyyttä ja kaksinaisuutta. Mawu liittyy maapalloon, länteen, kuuhun, yöhön ja nousevaan aurinkoon ja Lisa puolestaan taivaaseen, itään, aurinkoon, päivään ja laskevaan aurinkoon. Mawu-Lisa symboloi fyysisen maailman lisäksi ihmiselämän vastakkaisia puolia. Mawun naisellinen periaate heijastaa hedelmällisyyttä, äitiyttä, lempeyttä ja anteeksiantoa ja Lisa miespuolisena voimaa ja sitkeyttä.[3]

Mawu-Lisaan liittyvä kultti on alun perin peräisin joruboilta. Se otettiin käyttöön Dahomeyn kuningaskunnassa kuningas Agajan hallintoaikana. Mawu ja Lissa ovat maailman luojia, ja heidän lapsensa – rauta, maa, ukkonen, salama jne. – muodostavat osan osan laajasta vodunin pantheonista.[1]

Kuninkaallisen vodunin nousu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edna Bayn mukaan Mawu-Lisa tuli mukaan Dahomeyn kuninkaalliseen voduniin, koska monarkit tarvitsivat hallitsemiseensa sekä vodunin, että heidän esi-isiensä voimaa. Heidän täytyi vakuuttaa voittojaan sodissa, rangaista vihollisia, saada maa hedelmälliseksi ja turvata kuninkaan terveys. Kuninkaiden menestyminen nähtiin merkkinä korkempien voimien hyväksymisestä.

Monarkia lähestyi vodunia osittain liittolaisena, hemmotellem ja palvoen sitä, jotta jumalien voimat voisivat kehittyä tukemaan kuningaskuntaa. Toisia vodun-henkiä väheksyttiin ja tukahdutettiin, jotta niiden voima heikentyisi. Kuninkaat yrittivät yhä uudestaan säätää henkiä, jotta he voisivat kontrolloida pelkäämiensä pappien johtamia kultteja. 1700-luvulla voimakas vallasnainen Hwanjile hallitsi kuningataräitinä, kpojitona, joka pyrki tukemaan pappina hallitsijakumppaniaan, kuningas Tegbesua. Hwanjile toi useita vodun-jumalia Dahomeyhin ja sääti heitä johdollaan Abomeyn kaupungin keskustaan. Eräs niistä olivat yleensä ”luojajumaliksi” kutsutut mies-naispari Lisa ja Mawu. He eivät olleet kenenkään jumalien vanhempia, vaan hallitseva jumalpari, joka tehtävänä oli vahvistaa Dahomeyn valtiovallan ideologista valtasuhdetta. Mawu ja Lisa oli pariskunta, joka kuvasti maan näkyviä hallitsijoita.

Mahwu ja Lisa olivat ylivoimaisesti vallitsevia jumalia Dahomeyssa 1700-luvulla, kunnes maan hallitsijat alkoivat vähitellen nähdä maailmaa toisin. 1700-luvun lopun taloudellinen lama ja 1800-luvun alun orjakaupasta saatujen varojen tyrehtyminen aiheuttivat sen, että valtaeliitillä oli vähemmän varoja käytössään. Kuninkaallisen suvun huoli omasta hyvinvoinnistaan kuvastui sen oman kuninkaallisen vodunin edistämisenä. 1800-luvun alkuun tultaessa Tohosun henki Zmandu oli korvannut Mawun ja Lisan vodunin johdossa. Kuningas Gezo (1818–1858) loi suuria kuninkaallisia seremonioita palvottujen kuninkaiden ja kuningasäitien kunniaksi. Niissä jäljiteltiin kansanomaisen vodunin transsirituaaleja ja hovin rituaaleihin uhraama aika kaksinkertaistui.[4]  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Houngnikpo, Mathurin C, ja Decalo Samuel: Historical Dictionary of Benin, s. 250. The Scarecrow Press, Inc., 2013.
  2. Thomas Houessou-Adin: Encyclopedia of African Religion, s. 411–412. Thousand Oaks: SAGE Publications, Inc., 2009. Teoksen verkkoversio (viitattu 28.6.2021).
  3. Lugira, Aloysius M. et. al.: African Traditional Religion, s. 61, 63. Chelsea House, 2009. ISBN 978-1-60413-103-1. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  4. Bay, Edna G.: Asen, Ancestors and Vodun, s. 22-25. University of Illinnois Press, 2008.