Maukka Perusjätkä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maukka Perusjätkä
Maukka Perusjätkä Kill Cityn pihalla 1979
Maukka Perusjätkä Kill Cityn pihalla 1979
Henkilötiedot
Koko nimi Mauri Airta
Syntynyt22. heinäkuuta 1961 (ikä 63)
Helsinki
Ammatti sähköasentaja
Muusikko
Laulukielet suomi
Tyylilajit uusi aalto
Marja Byckling, Ralf Örn ja Maukka Perusjätkä Kill Cityn pihalla 1979. Kuva: Harri Ahola

Maukka Perusjätkä (oik. Mauri Airta, s. 22. heinäkuuta 1961 Helsinki)[1] on suomalainen rock-muusikko, joka tuli tunnetuksi uuden aallon musiikillaan 1970-luvun lopussa. Kill Cityssä vaikuttanut Maukka Perusjätkä muistetaan myös ensimmäisen punk-kauden edustajana, vaikka hän ei ole koskaan itseään punkiksi mieltänytkään.[2]

Maukka Perusjätkän tunnetuin kappale on 1979 julkaistu ”Säpinää”, jonka introssa kuullaan moottorisahan ääntä. Partner-merkkinen moottorisaha kuuluu Maukka Perusjätkän lavarekvisiittaankin. Myös 1980 julkaistu ”Vaatteet (on mun aatteet)” oli suuri hitti ja kesän diskosuosikki.

Suomalaisessa nuorisoelokuvassa Täältä tullaan, elämä! kuultiin kappaleet ”Herneenpalot”, ”Säpinää” ja Ralf Örnin laulama ”Se on meidän”. Ralf Örn oli Maukka Perusjätkän yhteistyökumppani.[2] Muita yhteistyökumppaneita ovat olleet muun muassa Michael Monroe keikolla, Jone Takamäki (saksofoni), Andy McCoy (kitara Ennen kolmatta maailmansotaa -levyllä), Sotaa aptiaa vastaan singlellä Esa Pulliainen (kitara), ja Kaija Koo (taustalaulu useilla kappaleilla).

Mauri Airta esitti elokuvassa Nousukausi Ilpo Heinon vankilatoveria.

Mauri Airta on koulutukseltaan sähköasentaja. Hän asuu Nurmijärvellä ja työskentelee sähköalan projektijohtajana ja harrastaa nuorten jalkapallovalmennusta.

Maukka Perusjätkän ensimmäinen albumi Säpinää julkaistiin vuonna 1979. Ralf Örn suunnitteli Mauri Airtalle Maukka Perusjätkä -brändin ja tuotti, sävelsi sekä sanoitti Maukka Perusjätkä -levyt Säpinää (1979), Ennen kolmatta maailmansotaa (1980) ja Koiranpennut (1981). Örn myös lauloi jokaisella levyllä muutaman kappaleen.

Maukka Perusjätkän ensimmäinen kokoonpano oli nimeltään Maukka & Nahkatakit. Sen kappale ”Kun sä tuomitset mut” oli mukana vuoden 1979 Hilselp:llä. Ensimmäinen albumi tehtiin nimellä Maukka Perusjätkä Ja Sota Apatiaa Vastaan. Sitä seurasi levytyksiä kokoonpanolla Maukka Perusjätkä ja Ralf Örn Pop. Tämän lisäksi nimellä Maukka & Vallilan vangit ilmestyi single ”Oletko koskaan nähnyt traktoria” vuonna 1980. Maukka & Ile's disko (jonka Ile oli Ilkka Vainio) julkaisi albumin Asiat kuntoon vuonna 1982. Vuonna 2004 julkaistiin Poptorin kokoelma Hyvät, pahat ja parhaat. Maukka Perusjätkä on artistina Raivopäät feat. Friends -albumilla Punkrock Jukebox 3, joka ilmestyi marraskuussa 2009. Keikkoja hän on tehnyt pienin tai pidemmin väliajoin.

Syyskuussa 2011 ilmestyi tupla-albumi Elämä pieninä palasina, jolla on 14 uutta kappaletta ja kakkoslevyllä puolestaan päivitettyjä versioita vanhoista Maukka-kappaleista kahdentoista studioversion ja viiden live-esityksen verran.

Marraskuussa 2020 Maukka Perusjätkä julkaisi uuden kappaleen ”Eihän sole matka eikä mikhän” (Record Union).[3]

Nykyisen yhtyeen kokoonpano

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Maukka Perusjätkä (laulu, moottorisaha)
  • Jonatan Kurkela (kitara, taustalaulu)
  • Esa Tarkiainen (basso, taustalaulu)
  • Teemu Leppänen (rummut)
  • Touko Kinnunen (koskettimet, taustalaulu)
  1. Uusitorppa, Harri: Maukka Perusjätkä säpisee yhä. (60-vuotishaastattelu) Helsingin Sanomat, 18.7.2021, s. C 18. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. ISSN 0355-2047 Artikkelin verkkoversio. Viitattu 18.7.2021.
  2. a b Maukka muistelee (haastattelu) YLE Elävä arkisto. 11.4.2007.
  3. Maukka Perusjätkä: Eihän sole matka eikä mikhän youtu.be. Viitattu 20.11.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]