Matti Riikonen

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Matti Tapani Riikonen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matti Riikonen
Sound & Fury konsertti Kerava Jazz festivaaleilla
Sound & Fury konsertti Kerava Jazz festivaaleilla
Henkilötiedot
Syntynyt2. tammikuuta 1953
Helsinki
Kuollut11. huhtikuuta 2021 (68 vuotta)
Helsinki
Ammatti muusikko
Muusikko
Tyylilajit jazz, free jazz
Soittimet trumpetti, kornetti, flyygelitorvi
Yhtyeet mm Sound & Fury, Suhkan Uhka, Helsinki Kollektiivi, Systems, Tapiola Big Band, Free Balls ja Halme Prospekt

Matti Tapani Riikonen (2. tammikuuta 1953 Helsinki11. huhtikuuta 2021 Helsinki[1]) oli suomalainen jazzmuusikko, jonka instrumentteja ovat trumpetti, kornetti ja flyygelitorvi. Hän on yksi vuonna 1969 toimintansa aloittaneen Tapiola Big Bandin perustajajäsenistä. Riikonen opiskeli trumpetinsoittoa Sibelius-Akatemiassa 1970-luvulla.

Riikonen oli vakituinen jäsen Edward Vesala Sound & Fury -yhtyeessä 1987–1999 ja osallistui ECM-yhtiölle tehtyihin levytyksiin Ode to the Death of Jazz (1990), Invisible Storm (1992) ja Nordic Gallery (1994) ja kiertueille mm. Pohjoismaissa, Saksassa, Isossa-Britanniassa ja Kaukoidässä (Taiwan, Etelä-Korea, Japani) Sound & Furyn kanssa.

Riikonen soitti myös basisti-säveltäjä Antti-Hytin ja saksofonisti Jone Takamäen kokoamassa Suhkan Uhka -yhtyeessä, esiintyen mm. vuonna 2000 Tampereen Jazz Happeningissä, sekä saksofonisti Jorma Tapion The Hugry Tribal Marching Bandissa, joka albumin Hullu Puutarhuri (1992) ja soitti musiikkia filmiin Hotelli VooDoo Tuomari Nurmion kanssa vuonna 1997.

Riikonen on vaikuttanut myös muissa jazzin ja improvisoidun musiikin kokoonpanoissa, muusikkona ja säveltäjänä omissa yhtyeissään, tehnyt musiikkia ja soittanut teattereissa, nykytanssiryhmien ja runoilijoiden kanssa sekä kuvataiteilijoiden näyttelyissä.

Vuonna 2008 hän alkoi soittaa saksofonisti-huilisti Heikki "Hepa" Halmeen Halme Prospekt -yhtyeessä, joka on esiintynyt klubeilla ja festivaaleilla ja tehnyt levyt Prospektor (2008), Proskpektrum (2013), Pajazzo (2015) ja Bluespektor (2018).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]