Flyygelitorvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Flyygelitorvi
Tavallinen, kolmiventtiilinen Bb-vireinen flyygelitorvi.
Tavallinen, kolmiventtiilinen Bb-vireinen flyygelitorvi.
Soitinryhmä vaskipuhaltimet
Alkuperämaa / -alue Eurooppa, 1800- luvun alku
Soittimen ääniala
Teoreettisesti sama kuin trumpetilla, mutta ylimmät äänet ovat hyvin vaikeita.
Liittyvä musiikin tyylilaji Jazz, klassinen musiikki
Samankaltaisia soittimia käyrätorvi, kornetti, altto-, tenori- ja baritonitorvet, tuuba

Flyygelitorvi on vaskipuhaltimiin kuuluva soitin. Se koostuu samoista osista kuin trumpetti; suukappaleesta, kartiomaisesta putkesta, venttiilikoneistosta, "triggereistä" ja kellosta. Ääni on trumpettiin verrattuna pehmeämpi.

Flyygelitorvella on sama ääniala kuin trumpetilla, mutta ylärekisteriä on vaikeampi hallita. Flyygelitorvella voi myös soittaa suuresta Bb:stä suureen Gb:n asti vaikka trumpetilla nämä äänet eivät soi (suuresta B:stä pieneen Eb:n äänet eivät soi flyygelitorvella). Neliventtiilisellä flyygelitorvella voi soittaa kromaattisesti suuresta Gb:stä ylöspäin, neljäs venttiili madaltaa ääntä kvartilla. Äänialan yläraja on eri jokaiselle soittajalle, kuten muissakin vaskipuhaltimissa, mutta flyygelitorvelle kirjoitetaan harvoin viivaston päälle, jossa sen ääni muuttuu kireäksi.

Flyygelitorvea käytetään nykyään eniten jazzissa, vaskiyhtyeissä ja viihde/popmusiikissa, jossa se on yleinen trumpetistin sivusoitin, mutta sille on sävelletty myös klassista materiaalia. Parhaiten flyygelitorvi toimii soolosoittimena tai vaikka pasuunoiden kanssa sektion ylimpänä äänenä.

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.