Keskustelu:Flyygelitorvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Flyygelitorvi ei liene käyrätorven sukua[muokkaa wikitekstiä]

Flyygelitorvi ei käsittääkseni ole käyrätorven sukulaissoitin millään mittarilla, vaikka nimessä torvi tai horn onkin. Käyrätorvi on ääntään lukuunottamatta hyvin erilainen soitin. Esimerkiksi käyrätorven putken pituus on kaksinkertainen (ja sitä kautta myös sormitukset ovat erilaiset) verrattuna flyygelitorveen, trumpettiin ja kornettiin.

Sen sijaan flyygelitorvi on kornetin tapaan kehitetty merkinanto-/metsästystorvesta. Toisen teorian mukaan soitin olisi Adolpe Sax:n kehittämä ja kuuluisi "saxhorn"-perheeseen (kuten mm. altto-/tenoritorvet?), mutta flyygelitorvi on kehitetty parikymmentä vuotta ennen Sax:n toimintaa, joten tämä ei voine pitää paikkansa. Flyygelitorvi on alkuperältään saksalainen, ja saxhorn-perhe ranskasta tai belgiasta.

(omaa kokemusta / mutuilua:)Soittamisensa puolesta flyygelitorvi on hyvin lähellä alttotorvea. Trumpettiin verrattuna molemmat ovat huomattavasti kevyempiä soittaa, ja ylärekisterin soittaminen on myös huomattavasti kevyempää, vaikka samalla kuitenkin paljon hankalammin hallittavissa. Sergei Nakariakov saa ainakin äärimmäisen hienoja todella korkeita ääniä myös flyygelitorvesta, joten en kireydestä osaisi soittimen ylärekisteriä syyttää. (Tottahan kaikki pienet vaskisoittimet tuppaavat soimaan helposti turhan kireästi ylärekisterissä, erityisesti trumpetti. Tähänkin voi soittaja taidoillaan vaikuttaa.)

- Samaa mieltä edellisen kanssa. Kyllä se trumpetin sukulaissoitin on siinä mielessä, että suukappale on sama ja ero on lähinnä putken muodossa. Käyrätorven suukappale eroaa muodoltaan ja siten soittoperiaatteeltaan täysin trumpetin ja muiden vaskipuhaltimien suukappaleesta. Trumpetistit taas usein pitävät flyygelitorvea sivusoittimenaan. Terv. Käyrätorvensoittaja 2001:14BA:4FC:9700:D00A:898F:5EFC:91B 19. marraskuuta 2020 kello 21.51 (EET)Vastaa[vastaa]