Matteo Messina Denaro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Matteo Messina Denaro, (s. 26. huhtikuuta 1962) on sisilialainen mafioso ja Cosa Nostran nykyinen mahdollinen korkein johtaja, capo di tutti capi. Messina Denaro on ollut etsintäkuulutettu vuodesta 1993. Hän on Italian etsityin rikollinen ja Forbes-lehti on listannut Messina Denaron maailman kymmenen etsityimmän rikollisen joukkoon.

Varhaiset vaiheet ja nousu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Messina Denaro syntyi mafiaperheeseen Castelvetranossa Trapanin maakunnassa, Sisiliassa. Hänen isänsä, Francesco Messina Denaro, johti Mafian Trapanin alueen komissiota. Matteo Messina Denaro suoritti ensimmäisen murhansa jo 18-vuotiaana. Messina Denaro saavutti mainetta murhaamalla kilpailevan mafiajohtajan, Vincento Milazzon ja tämän raskaana olleen tyttöystävän.

Isänsä kuoleman jälkeen vuonna 1998 Messina Denaro nousi Castelvetranon ja ympäröivien kaupunkien capo mandamentoksi eli aluejohtajaksi. Vincento Virga hallitsi Trapanin aluetta, mutta vuonna 2001 Virgan pidätyksen jälkeen Messina Denaro otti haltuunsa tämän alueen. Messina Denaro yhdisti Trapanin kaksikymmentä mafiaperhettä, ja Trapanin mafia toimii erossa muusta Cosa Nostrasta. Messina Denaro oli Salvatore "Totò" Riinan johtaman Cosa Nostran neuvoston jäsenenä päättämässä Giovanni Falconen ja Paolo Borsellinon murhista.[1] Hän oli myös järjestämässä vuoden 1993 pommituksia, joiden tarkoituksena oli heikentää valtion mafianvastaista toimintaa. 2002 hänelle julistettiin elinkautinen vankeustuomio terrorismista.

Mahdollinen johtaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cosa Nostran johtavan päällikön, Bernardo Provenzanon pidätyksen jälkeen vuonna 2006 Messina Denaroa on pidetty mahdollisena seuraajana. Muita mahdollisia vaihtoehtoja olivat Salvatore Lo Piccolo ja Mimmo Raccuglia, joista varsinkin ensimmäistä on pidetty todennäköisenä johtajana. Lo Piccolo pidätettiin vuonna 2007, ja etenkin tämän jälkeen Messina Denaroa on pidetty todennäköisenä seuraajana.

Nykyinen toiminta ja omaisuuden takavarikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Messina Denaron pääasialliset tulonlähteet ovat suojelurahojen kerääminen yrityksiltä, rakennustyösopimukset sekä huumekauppa. Tammikuussa 2008 Italian viranomaiset takavarikoivat omaisuutta noin 700 miljoonan euron arvosta sisilialaiselta supermarkettiketjun johtohenkilöltä, Giuseppe Grigolilta. Rahat jäljitettiin Messina Denaroon. Tammikuussa 2010 poliisi takavarikoi omaisuutta noin 550 miljoonan euron arvosta sisilialaiselta rakennusmagnaatilta, Rosario Casciolta. Cascion uskotaan pesseen rahaa Messina Denarolle. Syyskuussa 2010 poliisi takavarikoi ennätysmäärän Mafian omaisuutta, noin 1,5 miljardia euroa. Sisilialaisen liikemiehen Vito Nicastrin syytetään pesseen rahaa Messina Denarolle tuuli- ja aurinkoenergiabisneksensä kautta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]