Matematiikkakonekomitea

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Matematiikkakonekomitea oli tiedemiehistä ja kenraalista koostettu vuosina 1954–1960 toiminut työryhmä, joka muun muassa rakennutti Suomeen ESKO-tietokoneen vuosina 1955–1960.

Matematiikkakonekomiteaan kuuluivat matematiikan professori Rolf Nevanlinna puheenjohtajana, fyysikko, akateemikko Erkki Laurila varapuheenjohtajana sekä muina jäseninä tähtitieteen professori Gustaf Järnefelt, todennäköisyyslaskennan tutkija Kari Karhunen, lujuusopin professori Pentti Laasonen ja sovellun matematiikan tutkija Evert Johannes Nyström. Lisäksi mukana oli Puolustusvoimien edustajana ensin tykistön kenraali Uolevi Poppius (1954–1956), myöhemmin kenraali Elof Roschier (1956–1960).

Matematiikkakonekomitean perusti tuolloin vasta neljä vuotta toiminut Valtion luonnontieteellinen toimikunta, joka on yksi nykyisen, toimikuntamallisen Suomen Akatemian edeltäjä. Komitea oli ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja se oli itsessään lähtölaukaus aiempaa aktiivisemmalle tieteen edistämiselle Suomessa. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Paju, Petri: ”Ilmarisen Suomi” ja sen tekijät. Matematiikkakonekomitea ja tietokoneen rakentaminen kansallisena kysymyksenä 1950-luvulla. English Summary. Turun yliopiston julkaisuja C 269, Turku 2008.