Mastodontit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mastodontit
BlankMastodon.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Norsueläimet Proboscidea
Heimo: Mammutidae
Suku: Mammut
Blumenbach, 1799
Lajit
  • Mammut americanus
  • Mammut giganteus
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Mastodontit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Mastodontit Commonsissa

Villamammutin ja Mastodontin erot käyvät ilmi tästä kuvasta.

Mastodontit (Mammut) ovat sukupuuttoon kuolleita norsueläimiä. Ne muistuttivat nykyisiä norsuja. Mastodonttien syöksyhampaiden ja ruumiin koko kasvoi ja kehittyi lajien kehittyessä. Egyptissä eli oligoseenikaudella tapiirien kokoisia Palaeomastodon- ja Phiomia-lajeja, joille ominaista oli pitkät leuat ja pienet syöksyhampaat kummassakin leuassa.

Pleistoseenin mastodontit Amerikassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin pleistoseenikaudella eli Amerikassa suurikokoiseksi kehittyneitä Stegomastodon- ja Mastodon-lajeja, joista viimeinen, yli 11 000 vuoden takainen 3 metriä pitkä varsinainen mastodontti (Mastodon americanus, Mammut americanum) oli mammutin tapaan pitkäkarvainen. Se muistutti nykyisiä norsuja, mutta oli niitä matalampi ja pidempiruumiinen. Aikuisen korkeus oli 2,5–3 metriä ja paino 3,5–5,4 tonnia. Säkäkorkeus oli 2–2,6 m. Mastodontit söivät muun muassa havupuiden oksia ja käpyjä, lehtiä, ruohoa ja suokasveja.

Mastodontit olivat tavallisia Yhdysvaltain Keskilännessä Suurten järvien eteläpuolella noin 40 000–11 000/9000 vuotta sitten. Joitain mastodontteja saattoi olla elossa vielä noin 7 000–5 500 vuotta sitten. Mastodontin sukupuuttoon epäillään syiksi silloista ilmastonmuutosta ja mahdollisesti niin sanottujen paleointiaanien harjoittamaa lajin metsästystä[1][2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mastodon Killed in Bloody Battle 13,200 Years Ago – Reveals Extinct Animal’s Annual Migration SciTechDaily, University of Michigan. 13.6.2022. Viitattu 16.9.2022 (englanniksi).
  2. Nicola Davis: Climate Change Drove the American Mastodon to Extinction re.wired.com San Francisco. 5.9.2020. Viitattu 16.9.2022 (englanniksi).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.