Martinlaakson voimalaitos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Martinlaakson voimalaitos

Martinlaakson voimalaitos on lämpövoimalaitos, joka sijaitsee Vantaalla Martinlaaksossa. Voimalaitoksen käyttämät polttoaineet ovat kivihiili ja maakaasu. Laitoksen vanhin yksikkö (Martinlaakso 1) on otettu käyttöön vuonna 1975 ja se oli alun perin öljykäyttöinen, mutta muutettiin vuonna 1989 maakaasukäyttöiseksi. Laitos koostuu kattilalaitoksesta ja vastapaineturbiinista.

Martinlaakso 2 käyttää polttoaineinaan hiiltä ja maakaasua. Sen kattila on valmistunut vuonna 1982 ja perustuu hiilen pölypolttoon. Kattila kytkettiin alun perin Martinlaakso 1:n turbiiniin, mutta sille rakennettiin myöhemmin oma vastapaineturbiini, joka valmistui vuonna 1989. Vuonna 1993 hiilikattilan typenoksidi- ja rikkidioksidipäästöjä rajoitettiin rakentamalla rikinpoistolaitos ja uusimalla polttotekniikka.

Martinlaakson kaasuturbiinilaitos valmistui vuonna 1995 ja se muodostaa kombikytkennän laitoksen vanhojen osien kanssa. Lisäksi laitosalueella sijaitsee erillinen pelkkää kaukolämpöä tuottava kattilalaitos. Martinlaakson voimalaitoksen kokonaissähköteho on nykyisin noin 195 MW ja kaukolämpöteho 390 MW.

Uudistus Martinlaakson voimalaitoksella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martnlaakson voimalaitoksella on aloitettu muutostyöt, joiden tarkoituksena on muuttaa voimalaitos biovoimalaksi. Uusi biokattila tullee käyttöön aikaisintaan vuoden 2019 alussa ja kokonaisuudessaan tarkoituksena on luopua kivihiilen käytöstä 2020-luvulla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.