Marmoripöllökehrääjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marmoripöllökehrääjä
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kehrääjälinnut Caprimulgiformes
Heimo: Pöllökehrääjät Podargidae
Suku: Australianpöllökehrääjät Podargus
Laji: ocellatus
Kaksiosainen nimi

Podargus ocellatus
Quoy & Gaimard, 1830

Alalajit
  • P. o. inexpectatus
  • P. o. intermedius
  • P. o. marmoratus
  • P. o. meeki
  • P. o. ocellatus
  • P. o. plumiferus
Katso myös

  Marmoripöllökehrääjä Wikispeciesissä
  Marmoripöllökehrääjä Commonsissa

Marmoripöllökehrääjä (Podargus ocellatus) on pöllökehrääjiin kuuluva lintulaji. Lajia tavataan Australiasta, Papua-Uudesta-Guineasta ja Indonesiasta.

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kooltaan marmoripöllökehrääjä on 30–45 cm pitkä ja koiraat ovat tyypillisesti naaraita kookkaampia. Väriltään marmoripöllökehrääjä vaihtelee harmaanruskeasta syvän punaruskeaan. Ruumiissa on mustia ja valkoisia viiruja ja kuvioita, joita on eniten harmaanruskeilla yksilöillä ja erottuvat selkeämmin kuin punaruskeilla yksilöillä. Naaraat ovat usein koiraita tummempia. Nokka on harmaa ja silmien iirikset keltaiset tai punaiset. Alalajit eroavat toisistaan muun muassa koon ja pyrstön pituuden perusteella.[2][3]

Levinneisyys ja elintavat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marmoripöllökehrääjällä on 6 alalajia. Nimialalaji P. o. ocellatus elää Papua-Uuden-Guinean pääsaarella, alalajit P. o. intermedius ja P. o. meeki elävät Papua-Uuteen-Guineaan kuuluville Trobriandsaarilla ja Vanatinai-saarella ja alalaji P. o. inexpectatus elää Salomosaarilla. Australiassa tavataan alalajia P. o. plumiferus Uudesta Etelä-Walesista ja P. o. marmoratus -alalajia Cape Yorkin niemimaalta. Se elää sademetsissä alangoilta aina noin 1 500 metrin korkeuteen asti. Laji on yöaktiivinen ja saalistaa ravinnokseen yöllä lentäviä hyönteisiä. Marmoripöllökehrääjä vaanii saalistaan puiden oksilla. Lajin pesimäkausi kestää elokuulta joulukuulle. Pesä on oksista ja kärhöistä rakennettu alusta. Naaras munii tyypillisesti 1 tai 2 munaa.[2][3]

  1. BirdLife International: Podargus ocellatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.4.2014. (englanniksi)
  2. a b D. T. Holyoak: Nightjars and their allies: the Caprimulgiformes, s. 104–113. Oxford University Press, 2001. ISBN 0-19-854987-3. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 8.11.2013). (englanniksi)
  3. a b Marbled Frogmouth (Podargus ocellatus) Planet of Birds. 8.6.2011. Viitattu 8.11.2013. (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.